Kiegyezés helyett

BKV: nem drágult a 4-es metró, a beruházás költségei nem változtak

Csaknem négymilliárd forintot fizet a főváros a metróalagutat fúró cégnek egy bírósági döntés nyomán, pedig legalább 800 millió forintot spórolhattak volna meg, ha pereskedés helyett kiegyeznek.

2016.04.20 06:31MTI

A 4-es metró beruházásának összköltségvetése nem változott a a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2012 decemberében aláírt szerződés megkötése óta - közölte Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója sajtóinformációkra reagálva kedden az MTI-vel.

A Világgazdaság honlapján azt írta: csaknem négymilliárd forintot fizet a főváros a metróalagutat fúró cégnek egy bírósági döntés nyomán. A portál szerint legalább 800 millió forintot spórolhattak volna meg, ha pereskedés helyett kiegyeznek a Bamco Kkt.-val. A három éve folyó jogvitában nőttek a járulékos költségek - tették hozzá.

Bolla Tibor közleményében azt írta: a szerződés alapján a projekt összköltségvetése 452,5 milliárd forint, ami magában foglalja a hátralévő munkafázisok mellett "a látható legmagasabb pénzügyi kockázat összegét is". 2012-ben az említett 452,5 milliárd forintos kereten belül 67,5 milliárd forintnyi "elvi, maximális keretet" különítettek el "a szerződött vállalkozókkal folytatott vitás kérdésekre".

Közölte: ebből a keretből mintegy 21 milliárd forintot használtak fel, egy részét a peres eljárások lezárásaként, másik részét a vállalkozókkal a fővárosi önkormányzat és a kormány együttes jóváhagyásával kötött, a sajtó előtt is ismert megállapodásként.

Azt írta: a perben született ítélet a csak a bankgarancia lehívásának jogszerűségére vonatkozóan tesz megállapításokat, a követelések jogszerűségét, azok mértékét nem érinti. "A megbízó a vitás kérdések jogi úton történő további rendezéséről nem mond le" - olvasható a közleményben. Hangsúlyozta: sem a bankgarancia visszafizetése, sem a kamat nem növeli az összköltségvetést, hiszen részét képezik a már említett 67,5 milliárd forintos elvi keretnek.

Bolla Tibor kiemelte: az alagútépítő vállalkozó a hozzávetőleg 100 millió eurós (mintegy 30 milliárd forintos) teljes követelésállományából eddig "mindösszesen (és részben átmenetileg)" 27 millió euró (8,2 milliárd forint) ügyében járt sikerrel. A bankgarancia-lehívás alapjául szolgáló megbízói követeléseket tehát még nem bírálták el - tette hozzá.

A keret - amely része a beruházás összköltségvetésének - 2012 óta nem változott és a hátralévő, már ismert kockázatok, valamint a folyamatban lévő eljárások sem indokolják, hogy összege a jövőben emelkedjen - írta az elnök-vezérigazgató.

Úgy összegzett: nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a beruházás összköltsége emelkedett volna, ezzel ellentétben a vitarendezésre elkülönített keret minden valószínűség szerint még csökkenni is fog az eljárások lezárása után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.