Terrorizmus

A honvédség szerepvállalásáról egyeztetnek a HM-ben

A megbeszélésen egyebek között szó lesz arról, hogy a Magyar Honvédség terrorveszélyhelyzet elrendelése esetén hogyan tudna gyorsan és hatékonyan, a szükségesség és arányosság elvét figyelembe véve fellépni a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében

2016.04.06 14:55MTI

Az alaptörvény módosításához szükséges ötpárti egyeztetést pénteken délelőtt tartják a Honvédelmi Minisztériumban (HM).

Közleményükben felidézték: Simicskó István honvédelmi miniszter még január elején kezdeményezte a parlamenti frakciók vezetőinek tárgyalását.

A frakcióvezetők múlt héten a Belügyminisztériumban (BM) egyeztettek az ország biztonsága érdekében tervezett szükséges lépésekről. A megbeszélések ezen a héten a Honvédelmi Minisztériumban folytatódnak, ahol az alaptörvénynek a terrorizmus elleni akciótervvel összefüggő lehetséges módosításáról tárgyalnak majd - tették hozzá.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. Pintér Sándor aakkor azt mondta: áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is. Honvédelmi területen az alaptörvényt érinti módosítás, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák.

A belügyminiszter első alkalommal múlt péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról. A belügyminiszter előzetesen öt témakört jelölt meg, amelyben a kormány a BM-re bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását.

A mintegy két órán át tartó tanácskozás után a kormánypárti Gulyás Gergely mellett az ellenzéki pártok képviselői is konstruktívnak nevezték az egyeztetést. Utóbbiak kiemelték, hogy a BM egyes, az ellenzék által kifogásolt pontokat rögtön törölt a javaslatcsomagból, emellett módosításokat, továbbá több ellenzéki javaslat beépítését is megígérte. Valamennyien azt mondták, ha a folytatás is hasonló lesz, jó esély van a parlamenti megegyezésre. A több törvényjavaslatból álló csomagot azóta is több alkalommal tárgyalta a kormány.

Szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elhangzott, hogy a HM-ben pénteken, jövő kedden pedig a Belügyminisztériumban (BM) folytatódnak az ötpárti egyeztetések a kormányzat terrorellenes intézkedési csomagjáról.

Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára elmondta: a múlt pénteki ötpárti egyeztetés nyomán az ellenzék javaslatait is beépítették a szövegbe. Az így elkészült javaslatról újabb ötpárti egyeztetést tartanak a BM-ben. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM államtitkárának azt mondta, az egyeztetés előtt szeretnék megkapni a módosított szövegtervezetet. A sajtónak nyilatkozva előrebocsátotta, az alaptörvény módosításáról szóló egyeztetésen az MSZP nem fog részt venni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.