Fejlesztés

Nagy értékű informatikai fejlesztést valósított meg a KLIK

Az informatikai technológia fejlődését látva akár 2-3 évente is szükség lehet hasonló léptékű fejlesztésre.

2016.04.02 07:30MTI

Tizenkét és fél milliárd forintot fordított iskolai informatikai fejlesztésre az elmúlt hónapokban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), a projektzáró rendezvényt csütörtökön tartották Egerben.

Czunyiné Bertalan Judit digitálistartalom-fejlesztésért felelős kormánybiztos elmondta: több mint 46 ezer személyi számítógépet és szervert üzemeltek be, továbbá vírusirtó programokat és oktatást segítő szoftvereket telepítettek.

A kormánybiztos kifejtette: az informatikai technológia fejlődését látva akár 2-3 évente is szükség lehet hasonló léptékű fejlesztésre.

Már készül az iskolai digitalizációt támogató program, amelynek fontos része az eszközfejlesztés, de elsődleges feladata a tartalomfejlesztés. Cél az is, hogy minden iskolában legyen szélessávú internet - mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Közölte: a hatéves gyerekek az otthoni "okos" informatikai, számítástechnikai eszközöknek köszönhetően sokszor eleve olyan tudás birtokában kerülnek iskolába, amellyel fel kell venni a versenyt.

Ehhez képest az iskolákban csak több év után kezdik el az informatika rendszerszintű oktatását - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy már az állami intézményfenntartó megalakulásakor látható volt, a korábbi uniós pályázatokon beszerzett iskolai számítástechnikai berendezések jelentős része elavult.

A most zárult projekt keretében a KLIK felmérte, hol működnek három évnél idősebb számítógépek, és ezeket kicserélte.

Koltai-Kaufmann Katalin, a KLIK általános elnökhelyettese arról beszélt, hogy az érintett intézmények számítástechnikai eszközparkjának közel 84 százalékát cserélték le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.