Diplomácia

Namíbiában tárgyalt Kövér László

A magyar Országgyűlés és a magyar kormány határozott szándéka a kétoldalú kapcsolatok széleskörű fejlesztése Namíbiával, a szubszaharai térségnek a demokratikus változások szempontjából modellértékű államával.

2016.03.16 14:05MTI
MTI Fotó: Az Országgyűlés Sajtóirodája

Namíbiában tárgyalt Kövér László. Az Országgyűlés elnöke az ország fővárosában, Windhoekban szerdán megbeszélést folytatott Peter Katjavivivel, a Nemzetgyűlés elnökével, fogadta őt Hage Geingob államfő, Nickey Lambo, államfő-helyettes és tárgyalt Netumbo Nandi-Ndaitwah miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel - közölte az MTI-vel Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A magyar Országgyűlés és a magyar kormány határozott szándéka a kétoldalú kapcsolatok széleskörű fejlesztése Namíbiával, a szubszaharai térségnek a demokratikus változások szempontjából modellértékű államával - fogalmazott tárgyalásain Kövér László.

A két ország kapcsolatrendszeréről szólva a közleményben kiemelték, hogy 1990 fontos év mindkét ország számára: ez az esztendő a magyarországi rendszerváltás és a namíbiai függetlenség éve. A függetlenségért és a szabadságért folytatott harc mindkét nemzet életében hasonló fontossággal és nemzeteken átnyúló jelentőséggel bír.

Magyarország és Namíbia 2015-ben ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. A hagyományosan baráti együttműködés méltó kifejezője, hogy a Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíjprogram keretében ebben az évben tíz ösztöndíjas diák kezdte meg tanulmányait magyarországi felsőfokú oktatási intézményekben - tették hozzá a közleményben.

A 2015-ben meghirdetett "Déli Nyitás" politikája keretében Magyarország kiemelt figyelmet szentel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének az afrikai kontinens, különösen a szubszaharai térség fejlődő államaival. A vitás kérdésektől mentes kétoldalú kapcsolatok a térség országaival szilárd kereteket és biztos alapot nyújtanak a kétoldalú együttműködések fejlesztéséhez, spektrumának kiszélesítéséhez - állapították meg a közleményben.

MTI Fotó: Az Országgyűlés Sajtóirodája

A tárgyaló felek egyöntetűen a kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett foglaltak állást, amihez mind a házelnök mostani namíbiai látogatása, mind Hage Geingob államfő várható ez évi magyarországi látogatása is hozzájárul a közlemény szerint.

Rögzítették, hogy a legmagasabb szintű találkozók mellett a parlamenti képviselők és a szakbizottságok találkozói is elősegíthetik az együttműködést. Elsődleges törekvés a gazdasági-kereskedelmi, a tudományos, az oktatási és a kulturális kapcsolatok fejlesztése. Gazdasági-kereskedelmi együttműködésünk ugyan egyelőre elmarad az abban rejlő lehetőségektől, azonban bízunk benne, hogy közös erőfeszítések nyomán ez a kedvezőtlen trend megfordítható és sikerül kihasználni azokat a lehetőségeket is, amelyeket a dél-afrikai ország kínál a magyar kis- és közepes vállalkozások számára - fogalmazott a házelnök.

Elmondta, hogy Magyarország kész a magyar innovációk és technológiai szaktudás átadására a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás, valamint a szakemberképzés területén is, amely egyik elengedhetetlen feltétele a fenntartható fejlődésnek, a munkanélküliség csökkentésének, az ifjabb nemzedékek felemelésének.

A közösen képviselt demokratikus értékek és alapelvek alapján Magyarország meg kívánja erősíteni együttműködését a nemzetközi szervezetekben is Namíbiával, illetve egyeztetni a fontosabb globális ügyekben.

Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából Kövér Lászlót és a magyar delegációt Peter Katjavivi házelnök a Namíbiai Nemzetgyűlés nevében a plenáris ülésén köszöntötte.

Az Országgyűlés elnöke magyarországi látogatásra hívta meg a Namíbiai Nemzetgyűlés elnökét, amit Peter Katjavivi elfogadott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.