Élelmiszerbiztonság

Benzoltartalmú étolajat hívott vissza a Nébih

Határérték feletti PAH tartalom miatt elrendelték a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj kereskedelmi forgalomból történő kivonását.

2016.03.11 12:45ma.hu

A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű termékeket érinti. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe.

A több európai tagállamot, köztünk hazánkat is érintő riasztás az EU élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. A termékben a német hatóság határérték feletti mennyiségben mutatott ki benzolszármazékokat (PAH) .

A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani.

A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz. A vállalkozás önkéntes intézkedésként kivonta a forgalomból a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű tételeket és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016 Kiszerelés: 250 ml

Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016 Kiszerelés: 250 ml

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.