Külföldi sajtó

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit - Magyarország és a menekültválság

Budapest akkor - éppen úgy, mint most Bécs - követelte, hogy Berlin mondja meg "világosan a migránsoknak, mehetnek-e Németországba", és ha igen, akkor Budapest "szívesen továbbengedi őket", ha pedig nem, akkor hagyjon fel a bírálatokkal.

2016.03.08 13:54MTI

Az európai menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap keddi számában, és hírportálján a Die Zeit című liberális hetilap.

A FAZ Minden egészen más, mint Magyarországon? címmel közölte Stephan Löwenstein írását. A szerző a Görögországban rekedt menekültekkel kapcsolatban kiemelte: Angela Merkel német kancellár azt állítja, hogy egészen más a helyzet, mint fél évvel ezelőtt Magyarországon, hiszen Görögország kész szállást biztosítani. Meg kell azonban jegyezni - fűzte hozzá a FAZ szerzője -, hogy Magyarország is biztosított szállásokat 2015-ben, voltak regisztrációs központok az ország több pontján, de a "migránsok nem akartak ezekbe a táborokba menni", hanem Nyugatra, Németországba akartak eljutni, mert azt gondolták, hogy "szívesen látják őket Németországban".

Kifejtette: Budapest akkor - éppen úgy, mint most Bécs - követelte, hogy Berlin mondja meg "világosan a migránsoknak, mehetnek-e Németországba", és ha igen, akkor Budapest "szívesen továbbengedi őket", ha pedig nem, akkor hagyjon fel a bírálatokkal.

Hozzátette: a magyar kormány ugyan "gerjesztette és gyakorolta a nem szívesen látás kultúráját", a "kommunikáció hiánya és az alattomos megtévesztő manőverek" pedig nem erősítették a hatóságokba vetett bizalmat, de ha most Berlinből azt "sugalmazzák", hogy halálos áldozatokat követelt volna, ha nem engedik az "átvonulást", akkor le kell szögezni, hogy eddig Bulgáriában lőtt le egy menekültet a határrendőrség, és nem Magyarországon, a bolgár esetről azonban Németországban csak rövid beszámolók jelentek meg. Nem kell nagy fantázia annak elképzeléséhez, milyen szalagcímekkel számolt volna be a német sajtó, ha ez Magyarországon történik - jegyezte meg.

A Die Zeit Menekültek Magyarországon: És mégiscsak jönnek címmel közölt riportot, amelyben a szerző, Philip Faigle kiemelte, hogy Magyarország "számos EU-országnak bizonyíték, hogy sikerülhet a menekültek feltartóztatása kerítéssel és a bezárkózás, de ez valójában tévedés".

Egyebek között kifejtette: a Magyarország és a Szerbia közötti kerítés "a valóságban egyre ritkábban tartóztat fel" menekülteket, és ugyan "paradoxonnal tűnik", de mégis az a "nemzeti bezárkózás logikája", hogy a "magyar kerítés addig működött jól, amíg senki más nem épített kerítéseket". Most viszont, ahogy a balkáni migrációs útvonalon sok ország lezárja határát és a "magyar modellt követi", ismét több menekült próbál meg átkelni Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.