Emléknap

A kommunizmus áldozataira emlékezünk

Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

2016.02.25 08:12MTI

Áder János köztársasági elnök este Békéssámsonban mond beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első eseményeként.

A megemlékezések a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt (FKGP) néhai főtitkára szobránál kezdődnek.

Előbb Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő mond beszédet a polgári kisgazdák képviseletében, később ugyanott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékezik, majd megnyitja a Kommunista bűnlajstrom című kiállítást.

A központi rendezvények keretében délután Békéssámsonban Áder János államfő Zámbori Tamás polgármester és az egykori békéssámsoni ellenállócsoport két tagja társaságában megtekinti a Szabadság Házában berendezett kiállítást, amely a csoport történetéről szól.

A köztársasági elnök a Békés megyei településen este hatkor mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Ez a rendezvény egyben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első eseménye.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Sátoraljaújhelyen mond beszédet az emléknapi megemlékezésen, amely ökumenikus imával kezdődik.

A fővárosban Tarlós István főpolgármester a III. kerületben, a Katinyi mártírok parkjában mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő a KDNP II. kerületi szervezetének megemlékezésén vesz részt a Gyorskocsi utcai emléktáblánál.

Ünnepi beszédet mond Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a KDNP fővárosi elnöke, a koszorúzáson a miniszter mellett jelen lesz Láng Zsolt polgármester, a Fidesz kerületi szervezetének elnöke.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Pest megyei Kistarcsán mond beszédet, majd a résztvevők megtekinthetik a magyarországi internáló táborokról készült fényképkiállítást, valamint bejárhatják a kistarcsai egykori internáló tábort.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a IX. kerületi önkormányzat ünnepségén, a Nagy Ferenc-emléktáblánál mond beszédet.

A megemlékezés a Pinceszínházban folytatódik egyebek mellett Faludy György, Nagy László, Petri György és Kányádi Sándor verseinek felidézésével.

Emellett országszerte számos településen - többek között Egerben, Kaposváron, Salgótarjánban, Debrecenben, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Keszthelyen, Hévízen, Zalaegerszegen, Szolnokon, Orosházán - tartanak megemlékezést az önkormányzatok, pártok és civil szervezetek.

A Duna tévé 20 óra 40 perctől vetíti az Életreítéltek című filmet, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás kevéssé ismert, ám annál fontosabb helyszínét mutatja be. A Nemzeti Örökség Intézetének első saját gyártású filmje az egykori áldozatok visszaemlékezésein keresztül mutatja be a Kisfogházat, ahol a forradalom elítéltjei közül rengetegen raboskodtak, és amelynek udvarán sokakat ki is végeztek.

1947 és 2001: az emléknap legfontosabb dátumai

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, s egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.