Kvótareferendum

Szijjártó: demokráciában természetes, hogy az emberek döntenek a meghatározó kérdésekben

Demokráciában természetes, hogy az ország jövőjét meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és döntenek.

2016.02.24 19:30MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra reagált, hogy Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján a magyar kormány kvótákkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésére vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: "minden országnak joga van saját nemzeti döntéseket hozni, az én politikai értékelésem azonban kritikus". "Nem hinném, hogy ma Európa úgy tudná kezelni a migrációs válságot, hogy egyes országok a saját polgáraikra testálnak bizonyos kérdéseket annak érdekében, hogy aláássák a közösen európai szinten elfogadott döntéseket". Gentiloni egyúttal óva intett olyan precedensektől, amelyek "negatívak, vagy akár veszélyesek is lehetnek".

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: demokráciában teljesen természetes, hogy az ország jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és hoznak döntést. Ráadásul még egyetlen olyan közös európai megoldás sem született, amely eredményes választ adna a bevándorlási válság kihívásaira - vélekedett.

Szijjártó Péter úgy látja, nem megoldás az, hogy "egyes országok nem tartják be a közös szabályokat, majd ennek terhét szét akarják osztani azok között, akik mindent megtesznek a közös szabályok betartása érdekében".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.