NMHH

Rádiós műsorkészítésre és forgatókönyvírásra írtak ki pályázatokat

A jövő hét elejétől elektronikus úton március 17-ig adhatók be a pályázatok az első fordulóra a rendszeresen jelentkező rádiós műsorok készítésének és adásba szerkesztésének támogatására.

2016.02.18 09:50MTI

Rádiós műsorok támogatására 300 millió forintos, forgatókönyvírásra 10 millió forintos kerettel hirdetett meg pályázatokat Magyar Média Mecenatúra programjának keretében a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a jövő hét elejétől elektronikus úton március 17-ig adhatók be a pályázatok az első fordulóra a rendszeresen jelentkező rádiós műsorok készítésének és adásba szerkesztésének támogatására.

A hírműsor, közérdekű szolgáltatómagazin-műsor és tematikus magazinműsor kategóriákban pályázható, négyfordulós felhívásra olyan helyi és körzeti rádiók jelentkezhetnek közszolgálati műsoraikkal, amelyek legalább 3 hónapja működtetik szolgáltatásukat, és amelyeknek a támogatásért pályázó műsorát korábban még nem finanszírozta a médiatanács.

A pályázat 300 millió forintos keretösszegének tizedét a kisközösségi rádióknak tartja fenn a testület, az elnyerhető támogatás hírműsor esetén adásonként maximum 9 ezer forint, a magazin kategóriákban adásonként 45 ezer forint.

Emellett meghirdették a médiatanács idei forgatókönyvíró- és filmtervfejlesztő felhívását is. A 10 millió forint keretösszegű Egri Lajos pályázat keretében forgatókönyvre legfeljebb egymillió forintot, filmtervfejlesztésre maximum 2,5 millió forintot lehet elnyerni tévéfilmekhez, animációs alkotásokhoz, illetve sorozataikhoz.

Gyermek- és ifjúsági témájú filmterveket, illetve történelmi, kulturális évfordulókhoz köthető alkotásokat, adaptációkat támogatnak - fejtette ki az NMHH, megjegyezve: "szitkomokra, tévésorozatra, illetve minisorozatra nem nyújtható be pályázat". A pályázaton nyertes alkotóknak vállalniuk kell, hogy az eljárásban támogatott forgatókönyvvel, illetve filmtervvel pályázni fognak a soron következő tévéfilmes pályázatra.

Az Egri Lajos pályázatra szintén a jövő hét elejétől március 21-ig - ugyancsak elektronikus úton - lehet jelentkezni. A műveket legkésőbb idén december 15-ig kell elkészíteni - írta az NMHH, kiemelve: a médiatanács öt év alatt 57 filmtervet, illetve forgatókönyvet támogatott 73,8 millió forinttal, amelyekből többek között a népszerű Félvilág, a Ketten Párizs ellen és A berni követ című tévéjátékfilmeket is forgatták.

Az NMHH közleménye szerint a mecenatúrapályázatokat lebonyolító Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Mecenatúra Igazgatósága - a filmes pályázatokhoz hasonlóan - napokon belül külön tájékoztatót szervez a médiaszolgáltatóknak az idén bevezetett elektronikus pályázati rendszer tudnivalóiról.

Rezsi- és műsorkészítési pályázat nyerteseiről, valamint online videók támogatásáról döntött a médiatanács

Helyi és körzeti rádiók, televíziók összesen csaknem 300 millió forintot nyertek el rádióműsorokra és rezsitámogatásra, emellett nyolc online alkotás forgatása is megkezdődhet a médiatanács pályázatai révén - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön.

A rendszeresen jelentkező rádiós műsorok támogatására kiírt tavalyi pályázat utolsó, negyedik fordulójában 17 hírműsor, 19 szolgáltató magazin és két tematikus magazinműsor 106,5 millió forint támogatást nyert el - írta az NMHH, kiemelve: a médiatanács az elmúlt öt évben 514 esetben összesen több mint 1,46 milliárd forint támogatást ítélt meg rádiós állandó műsorokra "a sokszínű médiapiac ösztönzése érdekében".

Az NMHH közleményében kitért arra is, hogy a médiatanács az elmúlt öt évben 464 médiaszolgáltatói pályázatot támogatott a rezsipályázatokon közel 2,3 milliárd forinttal annak érdekében, hogy "a közösségi tévék és rádiók sokszínű, széles körének gondtalan működéséhez, üzemeltetési költségeinek finanszírozásához érdemben hozzájáruljon".

A médiatanács idei rezsipályázatán az első fordulóban tíz közösségi, illetve kisközösségi rádió és 21 televízió jutott összesen 187,3 millió forint támogatáshoz működési költségeik ellensúlyozására. A következő forduló beadási határideje március 3. - írták.

Felidézték továbbá, hogy a médiatanács 2012 óta a Neumann-pályázatokon 86 olyan alkotás készítését finanszírozta közel 92 millió forinttal, amelyek az internetes felületeken hosszú távon megnézhetőek, meghallgathatóak a szépirodalmi témáktól az ismeretterjesztésen át az animációs művekig.

A Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Neumann János-pályázatán a negyedik, záró fordulóban hat magyarországi és két határon túli online videosorozat terve nyert összesen 8 millió forint támogatást. Az Index film.indavideo.hu oldalára készül tíz részben A világhírű '56 címmel nemzetközi hírű írók, filozófusok, művészek forradalomról szóló gondolatainak bemutatása, és ugyanitt Munkácsy munkái címmel tekinthető majd meg a festőről szóló ötrészes kisfilmsorozat.

A mandiner.hu honlapon a Felső-Tisza-vidék természeti értékeit örökítik meg három epizódban. Beja címmel Salamon Beáta prímás népzenészről készülhet háromrészes dokumentumportré a kulturpart.hu oldalára. Przemy¶l 100 címmel a magyaridok.hu honlapján lesz látható egy videoriport a város magyar hadi emlékeiről, a filmdzsungel.hu, illetve az ikonstudio.hu felületén az ing-, a szoknya- és a mellényvariációk bemutatásával három részben folytatódik a rimóci viseletekről szóló sorozat.

A két sikeres határon túli pályázat a karpatpress.hu oldalára dolgoz fel egyrészt Versnitt címmel tíz asszociatív epizódban kortárs magyar verseket, másrészt hat ismeretterjesztő részben bemutatja az erdélyi borkultúrát, a borok bölcsőjét - fejtette ki közleményében az NMHH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.