Terrorizmus

Szakértő: öngyilkos merénylők nem teremnek maguktól

Az iszlamista terrorszervezetek által katonai eszközként használt öngyilkos merénylők "nem teremnek maguktól", tettük hosszú nevelési folyamat eredménye.

2016.02.12 04:30MTI

Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet szakértője, akit a szerdai kameruni kettős öngyilkos merénylettel kapcsolatban kérdeztek, az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: míg az európaiak számára mind az öngyilkosság, mind egy merénylet elkövetése kriminálpszichológiai kérdés, addig a helyi, iszlamista közösségeknek ez pusztán háborús eszköz.

A kriminológus emlékeztetett: a 20. században Európában is sokan önként feláldozták magukat a nácizmusért, illetve a kommunizmusért, és a szalafista radikális iszlám ezek után a harmadik nagy totalitárius hullámnak tekinthető.

Hozzátette, a terrorszervezetek számára az öngyilkos merénylők viszonylag olcsó "eszközök", csak a kinevelésükbe kell sok energiát fektetni, hiszen "nem mindenkiből lesz öngyilkos merénylő azok közül, akik radikalizálódnak". Egy öngyilkos merényletig az emberek nem maguktól jutnak el: a vezetők eleve a befolyásolhatóbb, 16 és 35 év közötti fiatalok közül választják ki őket, és tettük hosszú nevelési folyamat eredménye - fogalmazott.

Kamerun északi részén szerdán legalább hat civil meghalt, harminc pedig megsebesült egy kettős robbantásos merényletben, amelyet két tizenéves lány, a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet feltételezett tagjai követtek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.