Palkovics-PSZ

A kezdeti időszakban kéthetente ülésezhet a köznevelési kerekasztal

Két ülés között pedig munkacsoportokban folyik majd a munka. A PSZ mindenesetre nem vesz részt az alakuló ülésen.

2016.02.08 16:51MTI

A kezdeti időszakban várhatóan kéthetente ülésezik majd a köznevelési kerekasztal - mondta Palkovics László oktatási államtitkár hétfőn újságírói kérdésre, Budapesten.

Az államtitkár, aki a felsőoktatás mellett a köznevelési területet is felügyeli, a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak átadása után azt mondta: a kerekasztal két ülése között a felállítandó munkacsoportokban folyik majd a munka.

Jelezte: a kerekasztal keddi alakuló ülését Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezeti majd; részt vesz rajta Czunyiné Bertalan Judit eddigi köznevelési államtitkár, aki digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosként folytatja munkáját, az egyik napirendi pontot ő terjeszti elő. A kerekasztalon szinte minden előzetesen felvetett probléma napirendre kerülhet majd - jegyezte meg Palkovics László.

Megerősítette: kétezer iskolával egyeztettek, a beérkezett véleményeket, jelzéseket csoportosítják és áttekintik majd az ülésen. A kerekasztal döntése lesz, mi az, amire azonnali megoldást kell találni, és mi az, amire szeptemberig.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működéséről jelezte: áttekintik, hogy mely ügyeket lehet közelebb vinni az iskolákhoz, és aminek nem kell szükségszerűen központi kézben lennie, vissza lehet adni az intézményeknek.

Arra a felvetésre, hogy az államtitkárságok egyesítésével számítani kell-e elbocsátásokra a minisztériumban, azt mondta: a feladatok mennyisége nem változott, emiatt leépítések nem lesznek.

Az Oktatási Hivatal jövőjéről közölte: február 10-én lesz kormányülés, és azon születik majd döntés. Az Oktatási Hivatalt fontos egységnek tartja, a funkciója biztosan nem szűnik meg. Mint megjegyezte, a maga részéről azon az állásponton van, hogy a hivatalnak a jelenlegi formában kell megmaradnia.

További kérdésre az oktatási államtitkár jelezte: meg fogják vizsgálni, mi történt Gyöngyöstarjánban, és miért nem volt gázszolgáltatás az iskolában. Hozzátette: mára a helyzet rendeződött.

A gázszolgáltató péntek délután kapcsolta le a gázt az iskolában és az azzal egy rendszeren lévő önkormányzati intézményekben a számlák rendezetlensége miatt. Az iskolában emiatt hétfőn nem volt tanítás. Nagy Károly polgármester az MTI-nek elmondta, a gázt hétfő délelőtt kapcsolta vissza a szolgáltató, így kedden már újra lesz tanítás.

A PSZ nem vesz részt az alakuló ülésen

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem vesz részt a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén. A szakszervezet országos vezetőségének hétfői döntéséről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A PSZ országos vezetősége ugyanakkor fontosnak tartja a kormánnyal való egyeztetések folytatását, és arra utasította a tömörülés elnökét, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága ülésein képviselje a PSZ XXV. kongresszusa által elfogadott követeléseket és az azok megoldására készített javaslatokat.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI kérdésére a döntést indokolva elmondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni.

Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia.

Az érdekvédő jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.

Megjegyezte: a szombati demonstrációt a fővárosban megtartják.

A köznevelési kerekasztal megalakítását január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.