Csekkol

Magyarországra jön vizsgálódni az ENSZ különleges jelentéstevője

Megvizsgálják, milyen mértékben garantáltak az emberi jogok Magyarországon

2016.02.06 10:42MTI

Az ENSZ különleges jelentéstevője, Michel Forst a jövő héten Magyarországra látogat, hogy megvizsgálja az emberijog-védők helyzetét, és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról, valamint megvizsgálja, hogyan lehet bővíteni a demokratikus teret.

A lap szombati cikke szerint Michel Forst a Népszavának felidézte, hogy az ENSZ 1998 óta az emberi jogok védelmének jogát is az egyetemes emberi jogok részeként ismeri el. Elmondta, a jelentéstevő látogatása kiváló alkalom arra, hogy megvizsgálják, milyen mértékben garantáltak ezek a jogok Magyarországon, különös tekintettel a közelmúltbeli alkotmányos változásokra, a menekültválságra és a társadalom növekvő félelmeire "a másságtól".

A Népszava szerint a szakértő - a magyar kormány meghívásának eleget téve - kilencnapos látogatásán állami tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel és az igazságszolgáltatás képviselőivel, emberijog-védőkkel és a civil társadalom képviselőivel, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a diplomáciai élet képviselőivel is találkozik majd. Forst végleges jelentését és javaslatait 2017 márciusában mutatja majd be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 34. ülésszakán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.