200-ra emelnék a minimális pontszámokat

Rektori javaslat a felsőoktatási pontszámok emelésére

A Magyar Rektori Konferencia(MRK) elnöksége azt javasolja, hogy alapképzésben a jelenlegi 160 pontról 200-ra emeljék a felvételhez szükséges minimális pontszámokat - közölte Rudas Imre, az MRK elnöke kedden az MTI kérdésére a testület ülése után.

2008.10.28 18:20MTI

Elmondta: azt szeretnék, ha már a jövő évi felvételinél érvényesülnének a magasabb ponthatárok. A kezdeményezésüktől azt várják, hogy a "nagyon gyenge képességű hallgatók" ne kerülhessenek be egyetemekre, főiskolákra - így javulhatna a felsőoktatás minősége.

A javaslatról a rektori konferencia plénuma november 18-án tárgyal, ha ott is jóváhagyják kezdeményezésüket, azt megküldik az oktatási tárcának. A ponthatárokat kormányrendelet szabályozza. Arra a kérdésre, hogy így kevesebb hallgató kerülhet majd a felsőoktatásba, ami esetleg forráskivonást okozhat, azt válaszolta: ez "benne van a pakliban", de úgy ítélték meg, hogy a minőség javításáért ezt vállalni kell.

Számításaik szerint a ponthatárok emelkedése következtében az államilag finanszírozott képzésben mintegy 750-el lenne kevesebb hallgató, míg a költségtérítéses képzésben 1500-zal kevesebben vennének részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.