Konszenzus

Vörösiszapper: egyöntetű megdöbbenés a felmentő ítélet hallatán

Felháborító, megdöbbentő, elképesztő, elfogadhatatlan - ellenzéki és kormánypártok hasonlóan fogalmaznak.

2016.01.28 15:52MTI

A Fidesz-KDNP megdöbbentőnek tartja a felmentő ítéletet

Megdöbbentőnek tartja a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója a vörösiszapperben csütörtökön született felmentő ítéletet - közölte a Fidesz alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd azt mondta: "elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse".

A kormánypártok természetesen tiszteletben tartják a független bíróságot - folytatta -, de azt akarják, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen.

Németh Szilárd arra kérte az illetékes hatóságot, hogy nyújtson be fellebbezést a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében.

A parlamenti képviselő szerint igenis meghatározható a felelősi kör.

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon.

PM: a hatóság nem alkalmas a környezeti balesetek megelőzésére

A Párbeszéd Magyarországért a vörösiszap-perben hozott ítéletből az a következtetést vonta le, hogy a magyar hatósági és szabályozási gyakorlat sem a környezeti balesetek megelőzésére, sem a felelősségi viszonyok tisztázására nem alkalmas.

Jávor Benedek az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék, a valódi megoldás azonban a nagy környezeti kockázatú ipari tevékenységek átfogó európai szabályozása lenne.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy kik és mit rontottak el, biztosan nincs szükség hat évre. Már a baleset utáni hónapokban elkészült első független jelentés felsorolta, hol hibáztak az erősen lúgos vörösiszapot tévesen besoroló és a gátszakadás előtt műszakilag mindent rendben találó hatóságok, illetve a helytelen technológiákat alkalmazó és a környezeti kármentesítést elmulasztó tulajdonosok - emelte ki. Mindebből a bíróság előtt semmi sem állt meg: a hatósági felelősséget nem is vizsgálták, az érintett vállalat illetékeseit pedig felmentették - tette hozzá.

Jávor Benedek arra is kitért, hogy a bírósági döntés rámutat a hazai szabályozási és hatósági gyakorlat hiányosságaira: sem a környezeti károk megelőzése, sem a kárfelelősség érvényesítése nem működik, a terhek minden hasonló esetben az adófizetők közösségére hárulnak. A PM bízik benne, hogy a felsőbb jogi fórumok közelebb jutnak majd a valódi felelősökhöz, egyben tovább küzd azért, hogy az európai Parlamentben minden tagállamra érvényes, a nagy kockázatú ipari üzemeket biztosítékadásra és felelősségbiztosítás megkötésére kötelező szabályozás szülessen - jelentette ki az EP-képviselő.

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Az LMP jogszabály-változást és felelősségre vonást sürget

Az LMP jogszabályváltozást és felelősségre vonást sürget a vörösiszapperben született felmentő ítélettel kapcsolatban.

Az LMP szerint az ügy ismételten nyilvánvalóvá teszi, hogy a hazai jogrendszer nem alkalmas a környezeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére, ezért a párt szabályozás-változást és az okozott kárral szinkronban lévő felelősségre vonást sürget - írta Sallai R. Benedek a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke közleményében.

Szerinte vörösiszapperben született felmentő ítélet is azt bizonyítja, hogy Magyarországon sem a "szennyező fizet" elv, sem a megelőzés elve, sem az elővigyázatosság elve nem érvényesül, de még csak az illetékes hatóságnál sem felel senki azért, mert mindent rendben talált a katasztrófát megelőző ellenőrzéseknél.

Korábban az államigazgatásban, most pedig az érintett vállalatnál sem sikerült megtalálni a tíz emberéletet követelő, 40 négyzetkilométernyi területet elszennyező és 38 milliárd forintos közvetlen kárt okozó környezeti katasztrófa felelőseit - írta a politikus, aki szerint az LMP által már többször beterjesztett, de a Fidesz részéről mindig elutasított kötelező környezeti felelősségbiztosítási törvény elfogadásával lehetne változtatni a helyzeten.

"Magyarország nem maradhat olyan ország, ahol csak a profitnak van gazdája, a károk rendezése viszont mindig a társadalomra marad - ez elfogadhatatlan!" - írja az LMP képviselője.

Kepli Lajos: felháborító és elképesztő a vörösiszapperben született felmentő ítélet

Felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke a Veszprémi Törvényszék előtt csütörtökön.

Kepli Lajos újságíróknak úgy fogalmazott: a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította jelentésében, hogy "a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a tározóban", amelynek kiömlése tíz ember halálát és a milliárdos anyagi károkat okozta.

Az ellenzéki politikus azt mondta: nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse.

Kepli Lajos reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezni fog, és másodfokon "megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést" hoznak. "Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem" - mondta. Kilátásba helyezte, hogy a továbbiakban is minden fórumon hallatja hangját. Ma azt láttuk, hogy "az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot", ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő - fogalmazott.

Kepli Lajos az ítélethirdetés után, egy a katasztrófa után készült fotóra nyomtatott "Ennyit ér tíz ember élete?" feliratú molinóval felállva hangosan tiltakozott az ülésteremben, felháborítónak nevezve az ítéletet. A politikust bírói figyelmeztetés után kivezették a tárgyalóteremből.

A jobbikos politikus a sajtót tájékoztatva emlékeztetett, az általa vezetett, 2010 decemberétől 2012 márciusáig működő parlamenti vizsgálóbizottság "olyan megalapozott döntést hozott a parlament teljes, szinte egyhangú támogatásával", amely a katasztrófa okai és a felelősség kérdésében teljesen egybehangzott az ügyészség által a tárgyalások kezdetekor benyújtott vádirattal.

Kepli Lajos elmondta, a vizsgálóbizottság jelentése szerint a Mal Zrt. első számú vezetői az egyértelmű felelősei a katasztrófának, hiszen "nem tartották be a technológiai előírásokat, olyan mennyiségű lúgot juttattak ki a vörösiszaptározó kazettára, amelynek a töredéke sem lehetett volna ott. Ezzel a tározót olyan terhelésnek tették ki, ami miatt átszakadt a gát" - mondta. Megjegyezte, az engedélyező és ellenőrző hatóságokat is másodlagos felelősség terheli, "mint mindenkit, aki ezt a technológiai fegyelemsértést figyelmen kívül hagyta".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.