Lezárások, dugók, forgalomelterelések

A Margit híd és a Szabadság híd rekonstrukcióját összehangolja a főváros

Összehangolja a Szabadság híd rövidesen befejeződő felújítása és a Margit híd jövőre kezdődő rekonstrukciója kapcsán esedékes feladatokat a főváros - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

2008.10.27 10:39MTI, hirado

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tájékoztatást kapott a két híd lezárását érintő, összehangolt munkákról. Utalt arra, hogy a Margit híd felújítása 12 milliárd forinttal szerepel a kormány által elfogadott EU-támogatású projektek listáján. Az uniótól ennek a költségnek a felére számít a fővárosi önkormányzat - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a rekonstrukció összességében 13 milliárd forintba kerül, a villamosforgalom folyamatosságát biztosító ideiglenes villamosvágányok kiépítésének és a díszvilágításnak a költségét azonban nem támogatja az Európai Unió.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a fővárosi önkormányzat július végén nyújtotta be a rekonstrukció részletes terveit. Az EU-támogatásról határozó bizottság döntését követően, várhatóan decemberben köthetik meg a támogatási szerződést. A rekonstrukció kivitelezőjével februárban kötnek szerződést, ha sikerrel lezárul a közbeszerzési eljárás. A munkálatok az ideiglenes vágány építésével április végén kezdődhetnek meg, a hídrekonstrukció pedig májusban indulhat.

A tervek szerint 2010. augusztus végén adhatják át a hidat ismét a közúti járműforgalomnak, a hídfelújítás teljes befejezése december végére várható. A rekonstrukció ideje alatt a buszok és a villamosok folyamatosan közlekedhetnek a hídon, csakúgy, mint a gyalogosok. Az igazgató tájékoztatása szerint a Margit híd lezárásával egy időben, jövő májusban fejeződik be a Szabadság híd teljes felújítása, s indulhat meg a gépjárműforgalom a hídon

A villamosok a tervek szerint az idén december 20-tól közlekedhetnek a hídon, ezt követően megkezdik a köz- és díszvilágítás kivitelezését, a korrózióvédelmi munkálatokat és az aszfaltozást. A Szabadság híd 4,9 milliárd forintos költségvetéséről 2006 nyarán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület csütörtöki ülésén 300 millió forintos többlettámogatásról tárgyal, mivel a közvilágítás és díszvilágítás költségei, valamint az időközben felmerült pótmunkák a keret növelését teszik szükségessé - fűzte hozzá az igazgató.

A kabinetülés részvevőitől az MTI megtudta azt is, hogy a Margit híd rekonstrukciójával összefüggő kérdésekről két hét múlva ismét tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. Demszky Gábor azért kért pontosítást hivatala közlekedési szakembereitől, hogy a 13 milliárd forintos keretbe mindenképpen beférjen a hídrekonstrukció. Ezt követően a Fővárosi Közgyűlés november végén hozza meg a szükséges döntéseket.

A Főpolgármesteri Kabinet által két héttel korábban tárgyalt előterjesztés szerint a Szabadság híd rekonstrukciójának költsége ez év májusában mintegy 5,5 milliárd forintra nőtt.

Öt útszakaszon javítják a burkolatot a fővárosban

Újabb öt helyen javítják az útburkolatot hétfőn Budapesten. Reggel fél héttől délután 3 óráig a XI. kerületi Budaörsi úton, a XXI. kerületben a Késmárki utcában és a XXIII. kerületi Szent László úton dolgoznak a munkások. Este 10 órától kedd reggel 6 óráig pedig a II. kerületben a Moszkva téren, valamint a Rómer Flóris utcában számíthatnak korlátozásra az arra járók. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek az érintett útszakaszokon.

Éjszakánként dolgoznak az Árpád hídon

Hétfőtől éjszakánként 2 forgalmi sávot lezárnak az Árpád hídon, a dilatációs, vagyis a híd tágulásáért felelős szerkezet cseréje miatt. A munkákat este 10 órakor kezdik és reggel 6-kor hagyják abba. Nappal a munkaterületet egy acélból készült szerkezettel fedik le, amely 10 centiméterre kiemelkedik az aszfalt síkjából, ezért maximum 30 km/órás sebességgel lehet közlekedni ezen a szakaszon.

Az északi, a Buda felé vezető hídpályán végzik a munkálatokat, amelyek mindhárom forgalmi sávot, a kerékpárutat és a járdát is érintik, de egy időben csak 2 sávot zárnak le. Eltávolítják a régi dilatációs szerkezetet és az aszfaltburkolatot, majd a megfelelő acélszerkezeti kialakítás után beépítik az újat. A javítást várhatóan november 22.-én reggel 6 órakor fejezik be. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. arra kéri a gépjárművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a hídon. A munkálatok egyébként a villamos forgalmát nem érintik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.