Kártérítés jár

Magyar ingatlankezelő javára döntött a strasbourgi bíróság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kártérítést ítélt meg kedden a budapesti bejegyzésű Miracle Europe Ingatlankezelő Kft.-nek, mert a törvényszék szerint a cég peres ügyében a magyar állam megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

2016.01.12 15:43MTI

A strasbourgi bíróság egyhangúlag elfogadott ítélete értelmében a magyar államnak három hónapon belül 11 ezer euró (3,4 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a felperesnek a jogsértés miatt.

A testület kimondta, ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, hogy a cég perének tárgyalását egy területileg nem oda tartozó bíróságra helyezték át.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága közleményében arról tájékoztat, hogy a Miracle Europe Ingatlankezelő Kft. kártérítési keresetet nyújtott be a Semmelweis Egyetem ellen egy jogvita miatt. A keresetet Budapesten tárgyalták volna, azonban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke élve mérlegelési jogkörével a Fővárosi Törvényszék előtt indított gazdasági per tárgyalására végül a Zalaegerszegi Törvényszéket jelölte ki. A döntést az ügy ésszerű időn belül való elbírálásának szükségességével indokolták.

A keresetet a Zalaegerszegi Törvényszék, majd a Pécsi Ítélőtábla és a Kúria is elutasította. A cég 2013 júniusában fordult a strasbourgi bírósághoz, azután, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az ügyben benyújtott panaszát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.