Kapcsolatban a miskolciakkal

Együtt lázadnak a közlekedésiek - a BKV-soknál is elszakadt a cérna

Bolla együttműködést színlelve kezdeményezte a jövő évi béremelésre vonatkozó tárgyalást - a tulajdonosi elvárás mögé bújva álszent sajnálattal nulla százalékos ajánlatot tett.

2016.01.05 10:39ma.hu
Forrás: Youtube

Fellázadtak a BKV-s dolgozók vezérigazgatójuk nyilatkozata miatt, miszerint "az adófizető állampolgároknak sem lenne megfelelő megoldás, ha alacsonyan fizetett, kevéssé kvalifikált vezetők vezetnék a céget". A havonta csaknem kétmillió forintért dolgozó Bolla Tibor ezek után a munkavállalókat érintő béremelési tárgyalásokon nulla százalékos javaslatot tett. Mérhetetlen a felháborodás a cégnél, az Egységes Közlekedési Szakszervezet a vasutasokkal és a sztrájkra készülő miskolciakkal összefogva közös akcióterv előkészítését kezdeményezte arra az esetre, ha sikertelenül zárulnának a bértárgyalások. Az EKSZ bekeményített, 5 százalékos emelést követel a dolgozóknak, s emellett a végsőkig kitart - írta közleményben a szakszervezet.

Minden eddiginél nagyobb felháborodással reagáltak a BKV beosztott dolgozói a cég vezérigazgatójának a napokban tett nyilatkozatára. A havonta csaknem kétmillió forintot kereső Bolla Tibor vezérigazgató ugyanis szemrebbenés nélkül azt nyilatkozta egy tévécsatornán, miszerint "a menedzsment munkájának köszönhető, hogy az adósságállomány az évek folyamán csökkent, azaz az adófizető állampolgároknak sem lenne megfelelő megoldás, ha alacsonyan fizetett, kevéssé kvalifikált vezetők vezetnék a céget". A napvilágra került havi 1-2 milliós felsővezetői bérek, az ehhez társuló busás jutalmak, a sajáthasználatba adott autók és egyéb luxusjuttatások és a vezérigazgató szemlélete miatt szinte egy emberként hördültek fel az agyonhajszolt, túlórázó, a kirúgás folyamatos pallosa alatt, egyre nehezebb körülmények között dolgozó járművezetők, akik naponta utasok ezreinek a biztonságáért felelnek szánalmasan kevés bérért - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az EKSZ tagjait nem a magas bérek háborították fel, hanem az, hogy a vezérigazgató nem átallotta olyan színben feltüntetni, mintha ez kizárólag az utasok elvárása miatt, az ő kedvükért lenne így - háborog Nemes Gábor. Az EKSZ elnöke arra is emlékeztet, hogy a jól fizetett cégvezetés a pénzügyi eredményeket a dolgozók százainak a kirúgása, valamint a jelenlegiek kizsigerelése árán, a kollektív szerződés felrúgása után számos szakszervezeti vívmány elsöprésével, az agyonhajszolt dolgozók hátán taposva érte el.

Az elnök azt különösen visszataszítónak tartja, hogy alig néhány nappal az ominózus, pökhendi nyilatkozata előtt Bolla együttműködést színlelve kivételesen maga kezdeményezte a jövő évi béremelésre vonatkozó tárgyalást, amelyen a tulajdonosi elvárás mögé bújva álszent sajnálattal nulla százalékos ajánlatot tett. Vérlázító, ahogy a cég vezetése lenézi, semmibe sem veszi a dolgozókat - szögezi le. A történtek után az EKSZ úgy döntött, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan merész béremelési követeléssel áll elő, s ettől nem tágít még akkor sem, ha a többi szakszervezet nem áll ki mellettük.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet ugyanis úgy véli, amennyiben "az adófizető állampolgároknak sem lenne megfelelő megoldás, ha alacsonyan fizetett, kevéssé kvalifikált vezetők vezetnék a céget", akkor ez igaz a dolgozókra is. Vagyis: a rossz munkakörülmények között, kevés bérért dolgozó munkavállaló sem tud az elvárt színvonalon teljesíteni. Az EKSZ ezért január elsejétől 5 százalékos bérfejlesztést, valamint mielőbbi bérfelzárkóztatási programot követel. A szakszervezet elvárja továbbá, hogy a menedzsment szüntesse meg az egyes munkakörökben - éppen az elmúlt évek értelmetlen és meggondolatlan elbocsátásai miatt - keletkezett létszámhiányt, számolja fel, s megfelelő bérekkel kompenzálja a magas túlóraszámot. Az EKSZ egyebek között követeli, hogy a kötelező bérezési szintet mostantól a vezérigazgató béréhez igazítva, arányosan határozzák meg. Az érdekvédők elvárják, hogy az ingyenes szűrővizsgálatok ne csak egyes felsővezetőknek, hanem a dolgozóknak is alanyi jogon járjanak. Az EKSZ a kockázatos munkakörülmények évek óta halogatott felszámolását is követeli. A szakszervezet pontokba foglalta az elvárásait, s ezt levélben is megküldte a vezérigazgatónak.

Nemes felvette a kapcsolatot a hasonló okok miatt lázadó Vasutasok Szakszervezetének elnökével, Meleg Jánossal, s a napokon belül sztrájkra lépő miskolci közlekedésiek egyik szervezőjével, Zelenka Lászlóval is, hogy együtt kidolgozzanak napokon belül egy országos akciótervet, amelyet a sikertelen bértárgyalások esetén élesítenének be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.