"Legyünk arra képesek, hogy nem menekülünk"

Gyurcsány Ferenc: nekünk kell változni, hogy az ország megváltozzon

Akkor változik az ország, ha mi magunk változunk, és ez hozza majd meg, hogy kezünk nyomán az ország is átalakul - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Operaházban tartott állami díszünnepségen csütörtök este.

2008.10.23 23:07MTI

A kormányfő szerint az 1956-os forradalmat az az akarat és képesség mozgatta, amellyel a forradalmárok le tudták győzni félelmüket az ismeretlentől. Nagy Imre hagyatéka abból áll, hogy átlépjük saját árnyékunkat, kinyújtjuk a kezünket, megküzdünk, összekapaszkodunk, Magyarországot közös akarattal és erővel jobbá tesszük - mondta a miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: ha ezt tesszük, nem volt hiába a mártír miniszterelnök és társai tette, "mert akkor nem csak ők tették meg, amit megkövetelt a haza, hanem megtettük mi is". 

Az '56-os forradalom igazi titka az akarat és az álom volt, álom egy másik világról - mutatott rá Gyurcsány Ferenc. Nagy Imrében azt csodálja a legjobban - fűzte hozzá -, hogy a politikus képes volt egy történelmi és személyi konfliktusban átlépni azt a határt, amelyet egész életében érintetlenül hagyott. Ha lenne három kívánságot teljesítő tündér - ahogyan nincs -,akkor azt kérném tőle, hogy adjon nekünk, magyaroknak erőt a változáshoz - mondta a kormányfő. 

Gyurcsány Ferenc először ahhoz kérne erőt, hogy "ne higgyük, az a demokrácia, ha az ország egyik fele legyőzi a másikat". Magyarország akkor lesz győztese a történelemnek, ha érti, nem arról szól a szabadság és a demokrácia, ha legyőzzük egymást, hanem ha értjük: ha versengve is, de két fél megfér egymás mellett, sőt, követeli a másikat - közölte a miniszterelnök. A kormányfő másodikként azt kívánná, hogy "tanuljunk meg egy aprócska szót": "mi vagyunk a magyarok" helyett mondjuk azt, hogy "mi is magyarok vagyunk". A miniszterelnök harmadsorban azt kívánná, "legyünk arra képesek, hogy nem menekülünk".
 
Gyurcsány Ferenc azt mondta: e szerint nem akarunk elbújni a világ elől, nem gondoljuk azt, hogy majd magától jobb lesz, hanem küzdünk érte. Az elmúlt napok, hetek kihívásairól azt mondta: ahhoz képest, amit 1956 hősei tettek, az, amit most kell tenni, kevesebb; csak azt kell mondani, "felvesszük a kesztyűt, ha elénk dobta a világ, nem fogunk elmenekülni, nem olyanok vagyunk mi magyarok". 

A Magyar Állami Operaházban, a lezárt Andrássy úton közjogi méltóságok, külföldi diplomaták, ötvenhatos személyiségek jelenlétében emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc 52. évfordulójáról csütörtök este. A történelmi zászlók bevonulása és a miniszterelnök beszéde után, az 56-os szervezetek képviseletében, a forradalom után halálra ítélt Mécs Imre mondott köszöntőt.

Díszünnepség az Operaházban - Fotó: MTI


Az ünnep műsorban - amelynek elején felhangzott Beethoven Egmont-nyitánya, amely az 1956-os forradalom jelképévé vált - fellépett többek közt Kulka János, Básti Juli, Hollósi Frigyes, Fullajtár Andrea, Haumann Péter és Koltai Róbert. 

A rendezvényre külföldi diplomatákat és ötvenhatos személyiségeket, valamint közjogi méltóságokat, kormánytagokat és egyházi vezetőket hívtak meg. A középső díszpáholyban foglalt helyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, valamint Mécs Imre. Az operaházi megemlékezésen az első emeleten, díszpáholyban foglalt helyet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Jóri András adatvédelmi biztos, Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Székely Tamás egészségügyi, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti, Hiller István oktatási miniszter, Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős és Molnár Károly a tudománypolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke és Eörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő.
 
Ott volt az ünnepségen Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája is. Sólyom László köztársasági elnök az operaházi megemlékezésen már nem volt jelen, csütörtök délután Székelyföldre utazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.