Szociálpolitika

Össztűz alá vette az ellenzék a lakásáfa csökkentését

Vélemények a kormány legfrissebb szociálpolitikai tervével kapcsolatosan.

2015.12.19 14:44MTI

Lukács Zoltán, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatója után az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a kormányoldal jót is csak úgy tud tenni, hogy közben szintén jól járjon.

A lakásépítés támogatásán keresztül ugyanis az embereken keresztül saját zsebükbe "folyatják ki a közpénzt" - mondta, majd a lehetséges haszonélvezőkre példaként említette a felcsúti polgármester tulajdonába került Magyar Építő Zrt.-t.

Az ellenzéki politikus emellett közölte, hogy az MSZP szombaton a Blaha Lujza téren tart ételosztást. Lukács Zoltán hangsúlyozta, a karácsony közeledtével csaknem száz településen rendeznek karitatív akciókat. Ezeken sajnos azt tapasztalják - tette hozzá -, hogy egyre több az olyan rászoruló, aki bár dolgozik, nem tudja eltartani magát és családját.

Bérlakásokat építene a PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a közösségi bérlakásszektort is erősítenie kellene a kormánynak a bejelentett lakástámogatási intézkedések mellett, mivel sokan lesznek olyanok, akik ezeket nem tudják igénybe venni.

Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere szombati sajtótájékoztatója után az MTI-nek telefonon nyilatkozva jövedelemhez igazított lakbértámogatást sürgetett, amely azoknak a családoknak, illetve fiatal pályakezdőknek lehet segítség, amelyek, akik nem tudják fizetni a jelenlegi "elszállt albérletárakat".

A PM emellett közösségi lakásügynökséget is felállítana, amely az üresen álló magánlakások kiadását segítené úgy, hogy a bérleti díjhoz az önkormányzat és az állam is támogatást nyújtana - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus fontos feladatnak nevezte továbbá a sok üresen álló önkormányzati lakás felújítását, ehhez szerinte szükség lenne annak az uniós energetikai felújítási pályázatnak az elindítására, amelyet a kabinet állított le.

Szabó Rebeka közölte, a főváros XIV. kerülete a héten olyan közösségi lakásépítési koncepciót fogadott el, amely a hiányzó állami támogatás ellenére is próbál segíteni a helyieknek.

DK: a fideszes oligarchák jártak jól

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fideszes oligarchák járhatnak jól a lakásépítés áfájának csökkentésével.

A DK szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - amelyet Gréczy Zsolt szóvivő jegyez -,  akik ma Magyarországon szociálisan rászorulónak minősülnek, nem hogy 300 négyzetméteres házat vagy 150 négyzetméteres lakást, "hanem lassan már kenyeret sem tudnak venni".Felidézik: az Országgyűlés a héten elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 5 százalékra csökkentené az új lakások és házak építése után fizetendő áfát.

A DK szerint a törvényben számos olyan kiskapu van, amellyel milliós nagyságrendű pénzeket tehetnek zsebre az építőipari cégek a kormány által "szociális alapon", elvileg családoknak adott kedvezményből.

A közlemény szerint a Fidesz már most is milliárdos oligarchái tevékenységei között kiemelt helyen szerepel a lakóépületek építése, ilyen cégek a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft, a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó PBE Építő Kft., és az "új Simicskaként" is emlegetett Garancsi István tulajdonába tartozó Market Építő Zrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.