Közlekedés

Közeledtek az álláspontok a taxisszakszervezet és a BKK között, de még nincs egyetértés

A megbeszélés eredményeiről az MTSZ pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t, amihez a BKK "pontosításokat" fűzött.

2015.12.11 17:54MTI
freedigitalphotos/Vichaya Kiatying-Angsulee

Közeledtek az álláspontok a Magyar Taxisok Szakszervezete (MTSZ) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közötti csütörtöki tárgyaláson, de még nincs egyetértés a felek között. A megbeszélés eredményeiről az MTSZ pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t, amihez a BKK "pontosításokat" fűzött.

Az MTSZ úgy fogalmazott, hogy a tárgyaláson nagyon fontos témákban sikerült előrelépést elérniük, és felsoroltak ezek közül néhányat.

Azt írták, hogy a taxidrosztok felmondása előtt a BKK a továbbiakban hetvenkét óra haladékot biztosít a feltárt hibák kijavítására az eddigi "zéró toleranciával" szemben. A közlekedési társaság ehhez azt fűzte hozzá, hogy csak a kisebb és orvosolható jogszabálysértések elkövetésekor adnak figyelmeztetést, amennyiben az érintett taxisnak ez az első esete.

Az MTSZ úgy fogalmazott, a BKK megvizsgálja a szakszervezet javaslatait a taxirendelet alkalmazhatatlan, illetve ellentmondásos részeinek módosítására. A közlekedési társaság ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy meghallgatta a sérelmeket, de nem tett ígéretet a rendeletmódosításra, az ugyanis a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik. Ezért a módosítási javaslatokat is a közgyűlés részére kell címezni - emelték ki.

A taxisszakszervezet szerint a korábbi drosztfelmondásokat egyedi kérelem esetén felülvizsgálják és egyeztetik a vállalkozóval. A BKK erre azt írta, hogy csak a jogvitás esetekben folytatnak egyeztetést.

Az MTSZ utalt arra, hogy a BKK megvizsgálja a drosztfelmondásokkal érintett ügyekben a droszthasználati díj időarányos visszafizetésének lehetőségét. A közlekedési társaság ezt úgy módosította, hogy erre csak akkor van mód, ha a taxit a vállalkozás kezdeményezésére vonták ki év közben a szolgáltatási körből, a BKK felmondása esetén tehát nincs ilyen lehetőség.

A taxisszakszervezet emlékeztetett: a BKK meg fogja vizsgálni a kukák kihelyezésének lehetőségét a drosztokon. A közlekedési társaság ezt megerősítette, hozzátéve: a rendszeres hulladékgyűjtés növeli a költségeket, ami a drosztdíj emelését vonhatja maga után.

Végül az MTSZ megjegyezte: a BKK ígéretet tett arra, hogy elérhetővé teszi a taxiellenőrzésre vonatkozó belső szabályzatát. Ezt az állítást a közlekedési társaság úgy "pontosította", hogy egy cég belső, csak a munkavállalókra hatályos normája alapvetően az adott cégre tartozik, ugyanakkor megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a belső munkautasítás tájékoztató jelleggel felkerüljön a BKK honlapjára.

A megbeszélés előzménye, hogy Karsai Katalin, az MTSZ kommunikációs vezetője egy december 2-án tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a BKK nem hajlandó tárgyalni velük, holott október 28-án, a Fővárosi Közgyűlés ülésén Tarlós István főpolgármester megígérte a szakszervezetnek, hogy az új budapesti taxirendelet elfogadása után egy hónapon belül meghallgatják álláspontjukat, és észrevételeiket figyelembe veszik a rendelet következő módosításakor.

A sajtótájékoztatón Karsai Katalin azt mondta, hogy a BKK bujkált az egyeztetés elől, legutóbb például "alibiből rossz címre küldött" meghívóval próbálta fedezni magát. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója viszont úgy reagált, megpróbálták felvenni a kapcsolatot a szakszervezettel, de ez nem volt sikeres, majd eljutottak egy képviselőjükhöz, aki azt közölte, hogy nem tud részt venni a megbeszélésen.

A sajtótájékoztató után az MTSZ ismét megjelent a Fővárosi Közgyűlés ülésén, ahol Dabóczi Kálmán - Tarlós István főpolgármester felkérésére - a december 10-i időpontot javasolta az egyeztetésre a taxisszakszervezetnek, amely azt elfogadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.