Programajánló

Még az idén kiadhatják a budavári lovarda építési engedélyét

A lovardát korábbi helyén építik vissza Hauszmann Alajos tervei alapján, eredeti funkcióin túl az épület rendezvénytérként is működik majd.

2015.12.05 01:30MTI

Még az idén kiadhatják a budavári lovarda jogerős építési engedélyét, a munkaterület-átadásra és alapkőletételre márciusban kerülhet sor - mondta el az MTI-nek szerdán a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára.

L. Simon László azt mondta, hogy benyújtották az építésiengedély-kérelmet az egykori lovarda visszaépítésére, és ha minden jól megy, még az idén meglehet a jogerős építési engedély.

Hozzátette: ettől függetlenül már ki lehet írni a közbeszerzési pályázatot, ezt idén meg fogják tenni, és reményei szerint jövő év január-februárban túl is lehetnek a pályázaton.

"Nagyon szeretném, ha 2016 márciusában munkaterület-átadás és alapkőletétel lehetne" - fogalmazott L. Simon László.

A Királyi Palota díszes lovardája a Vár nyugati falszorosának külső felén épült fel 1899-ben. A lovarda az 1944-45-ös ostrom során találatot kapott, és bár sokkal könnyebben helyreállítható lett volna, mint a Sándor-palota, mégis elbontották.

A lovardát korábbi helyén építik vissza Hauszmann Alajos tervei alapján, eredeti funkcióin túl az épület rendezvénytérként is működik majd, így többek között bálokat, művészeti vásárokat is befogadhat - mondta korábban Potzner Ferenc építész a budavári Csikós-udvar és környezete rekonstrukciós látványtervének bemutatásakor a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének szeptember végi ülésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.