Fővárosi Közgyűlés

Központi közbeszerző - fővárosi - szervezetet hoznak létre

A javaslatot a testület 24 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

2015.12.02 11:13MTI
MTI Fotó

Központi közbeszerző szervezet megalapításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Az új egyszemélyes gazdasági társaságot, a Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft.-t a fővárosi közbeszerzések koordinációja, egységes lebonyolítása és minőségbiztosítása elősegítése érdekében hozzák létre január elsejével.

A javaslatot a testület 24 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

A társaság törzstőkéjét hárommillió forintban határozták meg.

A cég ügyvezetőjének Kádár Attilát választották, ő a munkájáért havonta 900 ezer forintot kap majd. A társaság az ügyvezetővel együtt 23 dolgozóval - átmenetileg a Főpolgármesteri Hivatal épületében - kezdheti majd meg működését.

A cég létrehozásához 245 millió forintos működési forrást biztosítanak.

Az első, átmeneti időszakban a kft. az önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal közbeszerzési feladatait látja majd el. A társaságnak és a fővárosi intézményeknek ebben az időszakban feladatuk lesz a fővárosi egységes közbeszerzési rendszer kidolgozása is.

Az önkormányzat, valamint a Főpolgármesteri Hivatal a társasággal közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül szerződést köt majd a közbeszerzési feladatok ellátására. Ezután a cég látja el az önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint az összes érintett és bevonható intézmény közbeszerzési feladatait.

A fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében a 100 millió forintos értékhatárt elérő vagy meghaladó közbeszerzéseket a cég bonyolítja majd le. A fővároshoz tartozó cégek esetében az eredetileg tervezett 300 millió forintos értékhatárt szintén 100 millióra módosították.

A szervezet végzi majd a nem általa lebonyolított beszerzések, szerződések és szerződésmódosítások indokoltságának vizsgálatát, minőségbiztosítását, szabályosságának ellenőrzését és tanúsítását is.

Tarlós István főpolgármestert elmondta, hogy szigorúbbak akartak lenni az átláthatóság érdekében, ezért szállították le 300 millióról 100 millióra az értékhatárt. A cég létrehozásával az a céljuk, hogy szigorítsák a feltételeket és egyértelművé tegyék a felelősséget - hangsúlyozta.

Tokody Marcell (Jobbik) arról beszélt, hogy számos garanciális pont hiányzik az előterjesztésből, így például a minél nagyobb nyilvánosság biztosítása, ezért az előterjesztett formájában nem tudja támogatni a cég alapításáról szóló javaslatot.

Csárdi Antal (LMP) azt mondta, nem látni, hogy mennyibe kerül a cég a fővárosnak, üzleti terv alapján kellene döntést hoznia a közgyűlésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.