Illegális bevándorlás

Várhatóan erősödik a migrációs hullám

A mostani migrációs hullámnál is erősebb népvándorlás következhet, ha nem áll helyre a politikai és gazdasági stabilitás a Közel-Keleten, nem javulnak az életkörülmények a szubszaharai Afrikában, valamint a nyugat-balkáni országok helyzete is ingatag marad.

2015.11.12 08:24MTI

Szijjártó Péter: a dublini rendszer halott

Németországnak nem Magyarországra kell visszaküldenie a bevándorlókat - így reagált a németországi fejleményekre Szijjártó Péter. Az M1 Híradója szerint a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: ha valaki elindult Szíriából Európába, akkor kizárt, hogy először Magyarország területén lépett be az unió területére. A miniszter úgy látja: mivel szinte egyik ország sem tartja be a dublini előírásokat, a visszatoloncolásokra vonatkozó szabályokat sem indokolt alkalmazni.

Komoly fordulat van kibontakozóban Németországban

A nyár végén jelentették be a németek, hogy külön elbírálás alá esnek a Szíriából érkezők, és gyakorlatilag egyszerűsített eljárásban mindenkit befogadnak. Azt is mondták: nincs felső határ. A világ egy része ezek után kezdte ünnepelni a német szolidaritást és Angela Merkelt. Két hónap alatt azonban kiderült, hogy ez tarthatatlan – hangzott el az aktuális csatorna Híradójában.

Németország kedden közölte, hogy a szír menedékkérők esetében ismét szigorúan alkalmazza a dublini előrásokat, vagyis visszaküldik őket azokba az országokba, ahol beléptek az unióba, és azt is megvizsgálják, hogy valóban háborús menekültek-e. Minderről október 21-én született döntés, anélkül, hogy Angela Merkel német kancellárt külön értesítették volna róla – közölte a Híradó.

Európa marad a fő cél

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Intézetének friss kutatása szerint a legtöbb országban a népvándorlás egyik oka a népesség növekedése és a gazdaság bővülése, amivel nem tudott lépést tartani a munkahelyteremtés. A szubszaharai Afrika jelenlegi lakossága 900 millió, 2050-re mintegy kétmilliárd, 2100-ra pedig 3,8 milliárd fő lesz.

Az MTA szerint ezért valószínűleg növekvő mértékben folytatódik majd az elvándorlás és továbbra is Európa lesz a fő cél. Az elvándorlásra ösztönző tényezők közé sorolható, hogy az érintett országok nagy részében a mezőgazdasági termelés feltételei kedvezőtlenebbé váltak a klímaváltozás miatt. Kutatók szerint a vízhiány, az elsivatagosodás nagy területeken lehetetlenítette el a megélhetést. Ehhez jöttek a háborúk és fegyveres konfliktusok, amelyek szétrombolták a gazdasági kapacitásokat - írta a Világgazdaság csütörtöki száma.

A Szíriával kapcsolatos tárgyalások reményt adnak

A szíriai válság rendezésével kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előremozdulása reményt ad azt illetően, hogy enyhülhet a közel-keleti országban dúló polgárháború által kiváltott európai menekültválság - közölte Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese. A tárgyalások "megindultak", és "nagyszerű lenne, ha előrelépéseket tudnánk elérni most, különösen a menekültügyi fronton kialakult válság idején" - mondta Eliasson a Reuters hírügynökségnek adott interjújában csütörtökre virradó éjjel, az Európai Unió és afrikai országok máltai migrációs csúcsán.

Svédország helyreállítja a határellenőrzést

Svédország átmeneti időre helyreállítja határainak ellenőrzését a migránsok folyamatos beáramlása miatt - jelentették be Stockholmban szerda este.

"Svédországba rekordszámban érkeznek menekültek. A bevándorlási hivatal erős nyomás alatt áll, (...) és a rendőrség úgy ítéli meg, hogy veszélyben forog a közrend" - vázolta fel a helyzetet Anders Ygeman belügyminiszter. Ugyanis migránsok százai, sőt ezrei élnek fedél nélkül, s vannak kísérő nélküli gyerekek, akiknek nyoma vész, mert nincs, aki gondjaiba venné őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.