Közoktatás

Kötelező iskolai tantárgy lesz a labdarúgás?

A Kormány.hu-n közzétett, az iskolai labdarúgás kerettantervére vonatkozó tervezet értelmében a fiúknak és lányoknak is kötelező lenne a futballoktatás, már az első évfolyamtól kezdve.

2015.11.07 17:15ma.hu

Balogh Zoltán emberi erőforrások minisztere egy olyan módosítási előterjesztést nyújtott be a kerettantervhez, amellyel a labdarúgás kötelező tananyagként bekerülne az általános és középiskolai tantervbe.

A kormány szerint „a legtöbb gyermek számára a labdarúgás egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával”.

Az előterjesztés évfolyamokra bontva, részletesen taglalja, hogy a heti két kötelező fociórán milyen tananyagot kell elsajátítaniuk a gyerekeknek – írja a dokumentumot felfedező Origo.

Számos taktikát kell megtanulniuk, például, hogy hogyan működik a „védekezésben nyomásgyakorlás a labdás ellenfélre, valamint labdavesztés esetén a labda azonnali visszaszerzésére irányuló törekvés”.

A két évfolyamos ciklusokra bontott fejlesztési szakaszok mindegyikénél meghatározták a várható eredményeket, ami például az első két évfolyam végén azt követeli a gyerekektől, hogy technikai és taktikai szempontból képesek legyenek olyan feladatokra, mint „a lábfej különböző részeivel történő labdakezelés” és a „labdavesztés utáni rendezett visszatámadás.”

A tervezet értelmében a gyerekek 18 éves korukig tanulnának labdarúgást.

Mindez 400 ezer gyereket és 8000 pedagógust érint, de a beadványtervezethez mellékelt hatásvizsgálati lap szerint „költségvetési egyenlegrontó hatása nincs.”

Vagyis Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint nem kerül plusz pénzbe sem a pedagógusok átképzése, sem az infrastruktúra kialakítása, de még az eszközigény sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.