Illegális bevándorlás

Trócsányi: joggal támadható a kötelező kvótákról szóló uniós döntés

Magyarország és Szlovákia joggal támadja meg a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntést, mert az szembemegy az Európai Tanács korábbi döntésével.

2015.11.06 21:46MTI

Az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában Trócsányi Lászlót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Fidesz pénteken törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen. Az előterjesztés arra kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy két korábbi európai tanácsülésen még önkéntes kvótákról volt szó, ugyanakkor a belügyminiszterek tanácsa szeptember 22-én már kötelező kvótákról hozott döntést, ezt azonban nem tehette volna meg.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Tanács határozza meg azokat az orientációs jogalkotási feladatokat, amelyeken belül jogot kell alkotni.

A igazságügyi miniszter szerint azért is támadható a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntés, mert az a nemzeti szuverenitást érinti, és az ilyen kérdésekbe a nemzeti parlamenteket is be kellett volna vonni.

Trócsányi László közölte: bízik abban, hogy - a jogi érveket látva - Magyarország és Szlovákia mellett később más országok is belépnek majd a perbe.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy az uniós döntés a gyakorlatban nem is hajtható végre, mert embereket akaratuk ellenére nem lehet elhelyezni valamelyik országban, hiszen nem biztos, hogy még másnap is ott lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.