Megy a cirkusz

Akár a korábbi kormányzati negyed helyén is felépülhet az új Fővárosi Nagycirkusz

A tradíciók miatt a cirkusz legideálisabb helyszíne a Városliget közvetlen környezete lenne...

2015.11.03 16:39MTI

Akár a korábbi kormányzati negyed helyén is felépülhet a Fővárosi Nagycirkusz új épülete, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) szakemberei az elmúlt napokban tartottak helyszíni szemlét a területen

"Az új épületnek olyan helyszínt szeretnénk találni, amely forgalmas helyen van, közforgalmi szempontból a leendő épület jól látható legyen, a terület megfelelő méretű, vagyis lakókocsik, kamionok befogadására egyaránt alkalmas, otthont tud adni az artistaképző iskolának, a modern, a klasszikus és az alternatív cirkuszművészeti csoportoknak, de az építkezéshez nem kell fákat kivágni, zöldterületet megbontani és ahol a lakókörnyezetet sem zavarja a cirkusz működése" - összegezte az ideális helyszín ismérveit Fekete Péter, a MACIVA igazgatója az MTI-nek.

Mint mondta, a területen megfelelő mennyiségű tér áll rendelkezésre, hátulról, a Ferdinánd híd felől jól megközelíthető kamionokkal, nincsen lakóövezet a környezetében, vannak olyan, jelenleg üres épületegységek, amelyekben jól el lehet helyezni irodákat vagy kiszolgáló épületegységet.

"Ezek alapján ez a terület akár alkalmas is lehet egy leendő cirkusz befogadására" - jelentette ki Fekete Péter.

Bár a miniszteri biztosként is tevékenykedő Fekete Péter szerint a tradíciók miatt a cirkusz legideálisabb helyszíne a Városliget közvetlen környezete lenne, mégis úgy véli: minden lehetőséget meg kell vizsgálni, hogy végül a lehető legideálisabb helyszínt megtalálhassák.

"Kiszivárgott, hogy mi nagyon örültünk volna a Dürer kert területének, de tudomásul vettük, hogy az magánkézben van és ha a tulajdonosnak más elképzelései vannak, nem kívánja eladni erre a célra a területet, akkor keresünk más megfelelő helyszínt" - fűzte hozzá.

A lehetséges elképzelések között felmerült még az állatkertnek a Hungária körút és a Kacsóh Pongrác úti felüljáró közötti sarka, valamint több Hungária körúton kívül eső terület is, de Fekete Péter szerint eddig mind közül a legjobbnak eddig a Podmaniczky utcai helyszín tűnik.

"Bár nincs rajtunk nyomás, de nagyon bízom benne, hogy a helyszínt még idén megtaláljuk" - mondta az igazgató, hangsúlyozva, hogy a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete meglehetősen leromlott állapotban van, de a tervezett költözés miatt költeni már nem akarnak rá.

Fekete Péter arról is beszélt, hogy hétfőn este rendezték meg negyedik alkalommal az ARTista Café soron következő programját, amelyen az állatok és emberek viszonyát vették górcső alá. Az igazgató kifejtette, hogy a cirkusznak tradicionálisan részét képezik az állatszámok, azonban vannak, akik úgy vélik: az állatok természetével ellentétes, hogy "kunsztokat végezzenek".

A beszélgetésen állatkert-igazgatók, állatidomárok, vakvezető kutyával élő civilek beszélgettek arról, hogy hol van a határa annak, ameddig az állatot bizonyos feladtok inspirálják, meddig jó ez nekik, és mikor kell felemelnie az embereknek az állat érdekében a szavát.

Fekete Péter beszélt arról a tervről, hogy kezdeményezni fogják egy előadóművészeti állatvédő liga vagy kerekasztalt létrehozását, amelynek tagjai felülvizsgálhatnák az aggályos helyzeteket egy cirkuszi állat tartásával vagy sorsával kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.