Országgyűlés

Kövér: kész tényként kezelhető Montenegró meghívása a NATO-ba

Noha Montenegró meghívása a NATO-ba valószínűleg csak decemberben fog megtörténni, ő ezt kész tényként kezeli.

2015.10.16 17:50MTI

Az Országgyűlés elnöke szerint kész tényként kezelhető Montenegró meghívása a NATO-ba. Kövér László - aki Ranko Krivokapic montenegrói parlamenti elnökkel találkozott pénteken - reményének adott hangot, hogy Montenegró hamarosan az Európai Unióhoz is csatlakozhat.

A magyar házelnök a tanácskozás után, újságírók előtt kiemelte: noha Montenegró meghívása a NATO-ba valószínűleg csak decemberben fog megtörténni, ő ezt kész tényként kezeli. Mint mondta, a meghívást valószínűleg nem kiabálja el, semmilyen olyan körülményt nem lát sem Montenegró felkészültségében, sem a körülményekben, amely ezt megakadályozhatná. Különösen azután, hogy az Egyesült Államok alelnöke is megelőlegezte ezt a nyilvánosság előtt - tette hozzá.

Magyarország a csatlakozást eddig is teljes szívvel támogatta és ezután is megad minden segítséget, amire igényt tartanak - közölte.

Kövér László Montenegró uniós csatlakozási folyamatát úgy értékelte, méltán lehetnek büszkék, hogy el tudták kerülni azokat a csapdákat, amelyeket más országoknak a térségben nem sikerült. Példaként említette, hogy a belső egyetértést meg tudták teremteni a politikai osztályon belül, és az emberek támogatását is meg tudták szerezni a csatlakozási folyamathoz. Minden olyan munkát és feladatot elvégeztek, amely lehetővé tette, hogy a tényleges tárgyalások megkezdődjenek, és ezek a megfelelő ütemben, minden különösebb nehézség nélkül zajlanak - összegezte.

A migránskérdésről szólva kiemelte: az ET ülésén úgy tűnik, most sem sikerült igazi megoldást találni, az unió külső határainak védelmét nem sikerült erősíteni, nem született megoldás. Azt ugyanakkor előrelépésnek nevezte, hogy Törökországgal sikerült "előrehaladni", viszont a görög határok közös megvédéséről ebben a pillanatban még nem lehet beszélni. A magyar kormány ezért bejelentette: elrendeli a részleges határzárat a magyar-horvát határon - közölte.

Ranko Krivokapic azt mondta: kulcsfontosságú időszakról van szó, és szövetségeseik felismerték, Montenegró felkészült a NATO-tagságra, eleget tett az elvárásoknak.

Az integráció további lépéseivel összefüggésben fontosnak nevezte a közvélemény támogatását és megnyerését a jövőben is. Ez azt fogja jelenteni, hogy "letették a vizsgát" és megbízható partnerként tagjai lehetnek az észak-atlanti szövetségnek - mondta és köszönetet mondott Magyarország támogatásáért, amely szavai szerint egyúttal kötelezettséget is ró rájuk.

Pénteken Kövér László elnökletével az Országházban rendezték meg a nyugat-balkáni államok házelnökeinek konferenciáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.