Nyugat-Balkán

Szijjártó: a békéhez és stabilitáshoz az európai és euroatlanti integráción át vezet az út

A nyugat-balkáni békéhez és stabilitáshoz az európai és euroatlanti integráción át vezet az út, ezért Magyarország elkötelezett támogatója Montenegró integrációjának.

2015.10.16 17:46MTI

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, Magyarország a NATO-tagországok külügyminisztereinek decemberi értekezletén azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Montenegró azonnal kapjon meghívást a katonai szövetségbe.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás és béke legyen, és az idők folyamán már többször bebizonyosodott, hogy ehhez az európai és euroatlanti integráción keresztül vezet az út. Ezért fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját, ez Magyarország érdeke - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

A montenegrói házelnök kiemelte, Magyarország Montenegró "mentora" volt az utóbbi években, és Budapest segítsége nélkül jóval nehezebb lenne országa helyzete.

Ranko Krivokapic kifejtette: Montenegró is arra számít, hogy decemberben meghívást kap a NATO-ba, és felvétele esetén hozzájárulna ahhoz, hogy a Földközi-tenger partja Portugáliától Törökországig biztonságban legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.