Kiemelt fejlesztés

Új pszichiátriai részleget alakítottak ki a Zala Megyei Kórházban

Nagyon sokat számít, hogy milyen közegben vannak ezek a betegek és gyógyítóik, mert "ez üzenet arról, hogy mennyire fontosak ők".

2015.10.17 04:30MTI

Új pszichiátriai részleget avattak pénteken a Zala Megyei Kórházban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rehabilitációs szakellátásért felelős miniszteri biztosa a zalaegerszegi eseményen azt mondta: a pszichiátriai és addiktológiai rehabilitáció az egészségügyi ellátások szempontjából "a leghátsó sorból végre a legelső sorba kerül".

Cserháti Péter beszélt arról, "tarthatatlan" volt, hogy 2007-ben leépítették a pszichiátriai ellátórendszert, ezért újra kellett indítani az országos intézetet, illetve kiemelt terület lett a pszichiátriai és addiktológiai rehabilitáció fejlesztése.

Nagyon sokat számít, hogy milyen közegben vannak ezek a betegek és gyógyítóik, mert "ez üzenet arról, hogy mennyire fontosak ők" - közölte.

Elmondta: sajnos gyakran csak "gyógyszerrel gyógyítunk és zárójelbe tesszük a beteggel való kontaktust", pedig minden páciensnek szüksége van egy emberre, aki meghallgatja őt és segíteni tud neki.

A zalaegerszegi pszichiátriai fejlesztés csak egy kis töredéke a Zala Megyei Kórházban zajló beruházásoknak. Nagyon sok esetben egy város kórháza az adott település és a térsége életében azért is fontos, mert a legnagyobb munkaadó, amely akár 500-2000 beszállítót is megmozgató intézmény - jelezte a miniszteri biztos.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő egyebek közt arról beszélt, hogy az elmúlt öt évben mintegy 500 milliárd forintot fordítottak az egészségügyre, amivel 40 éves lemaradást pótoltak. A zalaegerszegi rehabilitációs részleg átadásával kapcsolatban azt hangsúlyozta: az nemcsak a várost, hanem a tágabb régió lakóit is szolgálja.

Halász Gabriella főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai társadalmi kihívásokkal sokan nem tudnak megbirkózni, számukra a kudarcok pánikbetegséget, szorongást, fóbiákat, szenvedélybetegségeket okoznak. Nekik biztosítanak mostantól Zalaegerszegen nemcsak fekvőbeteg-ellátást, hanem új formaként megvalósítják a nappali kórházat, ahol a rehabilitációjukra, a társadalomba való visszavezetésükre van lehetőség.

Az új zalaegerszegi kórházi részleg avatásához kapcsolódó sajtóanyag szerint a Zala Megyei Kórház 1057 ágyából 164 ágyon végez betegellátást a pszichiátriai osztály. Az intézet pózvai telephelyén egy korábban leromlott műszaki állapotban lévő épületben hozták létre a korszerű pszichiátriai rehabilitációs részleget.

A korábban a szemészet által használt épület átépítése során kicserélték a nyílászárókat és a burkolatokat, szigetelték a homlokzatot és a tetőt, felújították a vízellátást, a szellőzési és a hűtési rendszereket. Az 1985-ben épült szociális foglalkoztatónál energetikai felújítást hajtottak végre és korszerűsítették a vizesblokkot, a nappali ellátás számára pedig terápiás foglalkoztatót alakítottak ki a korábbi üvegházban.

A komplex rehabilitációs egység létrehozása a Széchenyi 2020 program keretéből, a Nyugat-Dunántúlon működő tíz kórház konzorciumi keretei között valósult meg. A Zala Megyei Kórházban összesen 283 millió forintból megvalósított rehabilitációs fejlesztés a Zalaegerszeg és térségében élő csaknem 80 ezer ember korszerű pszichiátriai ellátását szolgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.