Gyász

Göncz Árpádot nem államfőnek járó módon temetik

Hanem ahogyan ő kérte. Politikai ellenfelek helyett az elvbarátok közé helyezik örök nyugalomra Magyarország legkedveltebb egykori államfőjét.

2015.10.14 22:35ma.hu

Göncz Árpádot november 6-án, az Óbudai temetőben temetik el. Ő maga kérte, hogy hová temessék (és ezzel azt is, hová ne), és hogy ki mondjon beszédet a ravatalnál és a sírnál (és ezzel azt is, hogy ki ne) - írja az Egyenlítő blog. Az, hogy egy volt államfőt ne állami protokoll mellett temessenek el, teljes szakítás a hagyományokkal. A sírnál Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Mécs Imre volt rabtárs, korábbi SZDSZ-es politikus mond gyászbeszédet, és nem Antall József, Szabad György és Mádl Ferenc, hanem Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós közelébe temetik.

Összegezve

- nem lesz állami protokoll
- nem a Fiumei úton, a Nemzeti Sírkertben helyezik el
- a kormány és az Országgyűlés vezetői, sőt, Göncz utóda, Áder János se mondhat beszédet
- nem lesz katonai tiszteletadás, díszsortűz (mint volt főparancsnoknak)
- nem gyászolnak a közintézmények
- csak a Duna TV közvetíti
- és magasrangú külföldi vendégek se lesznek

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.