Átvilágítás

Szabálytalanságok a Makó térségi víziközműnél

Prémium és jutalom címén bruttó 743 millió forintot fizettek ki, ennek az összegnek az 55 százalékát, mintegy 410 millió forintot azonban 16 ember kapta meg.

2015.09.30 11:44MTI

Szabálytalanságokat tárt fel az átvilágítás a Makó Térségi Víziközmű Kft.-nél, a vizsgálatot bemutató tájékoztatót szerdai ülésén tárgyalta a Maros-parti város képviselő-testülete.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester az előterjesztés vitája során úgy fogalmazott, a közszolgáltató cégnél "szocialista bűnszervezet" működött, a vállalkozás 2006 és 2014 közötti gazdálkodása "szégyentörténet", több mint egymilliárd forintnyi közpénzt fizethettek ki ellenőrizetlenül.

A politikus emlékeztetett arra, a képviselő-testület májusi döntése alapján feljelentést tett az ügyben, a cég gazdálkodásával kapcsolatban pedig a Szegedi Járási Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el.

Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester az átvilágítás eredményeit ismertetve elmondta, a Makó és 16 környékbeli kistelepülés víz-, illetve szennyvízszolgáltatását végző cég 2006 és 2014 között prémium és jutalom címén bruttó 743 millió forintot fizetett ki, ennek az összegnek az 55 százalékát, mintegy 410 millió forintot azonban 16 ember kapta meg.

A túlzott nagyságú jutalmat és prémiumot a vízdíj csökkentésére, illetve fejlesztésekre is fordíthatták volna - tette hozzá.

Közölte: a közszolgáltató alvállalkozói között három olyan - a munkavállalók érdekeltségi körébe tartozó - cég volt, ahova a feladatokat folyamatosan kiszervezték, 2006 és 2013 között összességében mintegy 310 millió forintot kifizetve nekik.

A cégek fő - akadt olyan év, hogy a teljes - bevétele a Makó Térségi Víziközmű Kft.-től származott, rendkívül magas összegeket folyamatosan készpénzben fizettek ki, és előfordult, hogy előbb egyenlítették ki a számlát, mint ahogy azt kiállították volna. Akadtak olyan bizonylatok, amelyek a minimális alaki követelményeknek sem feleltek meg, és a számlák jelentős részénél nem találták a teljesítéseket igazoló dokumentumokat - tudatta az alpolgármester.

A képviselő-testület döntése alapján az átvilágítás eredményeiről szóló anyagot átadják a nyomozóhatóságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.