Illegális bevándorlás

Kevesebb migráns Horgosnál, ülősztrájk

Jelentősen csökkent a migránsok száma az 5-ös úton található röszke-horgosi határátkelő (Röszke 2) szerbiai oldalán. Bevándorlók egy csoportja ülősztrájkba kezdett a határátkelő közelében.

2015.09.17 12:01MTI

A határátkelőtől a migránsok buszokkal indulnak Szerbia belseje, illetve a horvát határ felé, és taxik hosszú sora vár arra, hogy továbbszállítsa őket; sokan gyalog indultak el vissza a határtól.

Időközben a magyar hatóságok az autópálya lezárására is használt gördülő vasakadályokkal pótolták azt a kaput, amelyet szerdán délután Szerbia felől rövid időre bedöntöttek a migránsok azzal a szándékkal, hogy áttörjenek Magyarországra. A kapu elé egy gyorstelepítésű drótakadályt is felhúztak a magyar hatóságok.

Csütörtökön délelőtt ülősztrájkba kezdett a migránsok egy része a határátkelő bejáratánál. Az emberek azt skandálták angolul, hogy "köszönjük, Szerbia", illetve olyan angol feliratokat tartottak a magasba, mint "békét akarunk", "nyissátok ki a kapukat, segítséget várnak tőletek az emberek és a gyerekek", "hol van Európa?", "hol vannak az emberi jogok", "engedjetek utamra".

Ugyanakkor a magyar hatóságok által autópálya mellett kialakított úgynevezett áteresztési pontnál, ahol a hivatalos menedékkérelmet be lehet adni, mindössze egyetlen migráns várakozott belépésre várva csütörtökön délelőtt nem sokkal 11 óra után.

Eközben több ezer ember táborozik a régi határátkelő és az autópálya közötti területen, és sátrak borítják a sztráda betoncsíkját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.