Illegális bevándorlás

Rogán: Európának is szigorítania kell álláspontját

A Fidesz-KDNP-frakció azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a migrációs válság európai kezelésekor három pontban tegye világossá a magyarok véleményét, többek között azt, hogy Európának is szigorítania kell a migrációval kapcsolatos álláspontját, a kontinens ugyanis nem tud mindenkit befogadni.

2015.09.16 17:00MTI
MTI/Kovács Tamás

A politikus a kormánypártok kihelyezett - első helyen a migrációs válsággal foglalkozó - frakcióülése előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: azt is kérik Orbán Viktortól, tegye egyértelművé, hogy a magyar emberek szerint elsőként a külső határokat kell megvédeni, valamint azt, hogy Magyarország nem akar új, európai pénzből finanszírozott gigantikus menekülttábort, úgynevezett hotspotot. Ezekre az Európai Unió határain kívül van szükség - tette hozzá.

A Fidesz-KDNP emellett azt kéri a kormánytól, hogy az ország védelme érdekében, ha kell, folytassa tovább a műszaki határzár építését.

A Fidesz-KDNP frakcióülésének kiindulópontja a migrációs válsággal kapcsolatban a nemzeti konzultáció eredményeinek értékelése. A bevándorlás kérdésében tartott konzultációban több mint egymillió ember vett részt, a döntésük pedig kötelez: az országot meg kell védeni, és szigorítani kell a bevándorlással kapcsolatos, eddig megengedő szabályokat - mondta Rogán Antal.

Egyetértenek a kabinettel abban is - folytatta -, hogy minden létező rendőri, rendfenntartói és katonai erőt az ország határainak védelmére kell összpontosítani, ennek megfelelően a jövő héten a parlamentben támogatni fogják a rendőrségi és a honvédelmi törvény módosítását.

Jelezte, a frakcióülésen meghallgatják majd Orbán Viktor helyzetértékelését a migrációs válság kezeléséről és az európai álláspontokról.

Hangsúlyozta továbbá: a Fidesz-KDNP kiáll minden rendőr és katona mellett, aki ebben az időszakban végzi a munkáját és védi a határokat.

Rogán Antal végül elmondta, a kétnapos frakcióülésen téma lesz a bürokráciacsökkentő program, egyfajta állami rezsicsökkentés, amelyről Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől várnak előterjesztést, és amely már az ősszel a parlament elé kerülhet.

A frakcióvezetőt arról is kérdezték, hogy az Alkotmánybíróság keddi döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak - nőkhöz hasonlóan - 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést.

Rogán Antal ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az ügyben a Jobbik és az MSZP álláspontja álszent és szemforgató volt, mert amikor a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségéről döntött a parlament, akkor ezt a törvényt sem a Jobbik, sem az MSZP nem szavazta meg. "A mi álláspontunk akkor is világos volt: Magyarországnak joga van ahhoz, hogy a nőket pozitívan megkülönböztesse" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.