Illegális bevándorlás

Nem tudni, a migránsmentő konvojjal szemben intézkednek-e

Magyarországon a rendőrség továbbra is fenntartja a közrendet és a közbiztonságot, valamint a közlekedésbiztonságot, mondja az ORFK.

2015.09.06 14:35MTI

Bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni - idézte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca minapi figyelmeztetését azzal kapcsolatban, hogy vasárnap civilek autókonvojban indultak Magyarországra, hogy segítsenek a bevándorlóknak Ausztriába jutni.

A szóvivő a rendőrség és a bevándorlási hivatal közös vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján idézte ezzel összefüggésben a Büntető törvénykönyvet, amely kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban - hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.

Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője azt mondta: Magyarországon a rendőrség továbbra is fenntartja a közrendet és a közbiztonságot, valamint a közlekedésbiztonságot.

Ismertetése szerint vasárnap délig 1222 illegális határátlépést regisztráltak, a gyűjtőpontokon mintegy háromezren vannak. A budapesti pályaudvarok közül a Keleti és a Nyugati pályaudvaron minimális létszámú menekült van, a Déli pályaudvar teljesen kiürült. A közutak, autópályák biztonságosak, azokon nem gyalogolnak bevándorlók - mondta.

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója arról beszélt, hogy folyamatosan zajlik a menedékkérelmek regisztrációja, vasárnap a déli órákig 1144 ilyen kérelmet rögzítettek, a befogadó állomásokon pedig 3045 ember tartózkodik.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: naponta 1500-2000 regisztráció történik, vagyis országosan 2 perc alatt nagyjából három menedékkérelmet regisztrálnak. Az egyéni esetekben az ügyintézés ideje függ a menedékkérő helyzetétől, például attól, hogy családdal érkezik-e, a regisztráció a 10 perctől akár egy óráig is terjedhet.

Ismertette azt is, hogy augusztus 31-ig háromszáz ember került nemzetközi védelembe, kétharmaduk úgynevezett oltalmazotti státuszba, egyharmaduk menekültként. Ugyanebben az időszakban kétezer kérelmet utasítottak el. További 64 ezer ügyben megszüntették az eljárást, jellemzően azért, mert a kérelmező kivonta magát az eljárás alól és ismeretlen helyre távozott.

Csiszér-Kovács Viktória arra a kérdésre, hogy indítottak-e eljárást amiatt a videó miatt, amelynek tanúsága szerint egy férfi életveszélyesen megfenyegetett két, a menekülteknek segítő nőt, azt mondta: ha feljelentés érkezik, azt a rendőrség megvizsgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.