Illegális bevándorlás

Szorosabb nemzetközi együttműködést sürget az embercsempészek ellen a berlini magyar nagykövet

A határ ellenőrzése hozzásegíti a hatóságokat ahhoz, hogy véget vessenek az embercsempészek bűnös üzelmeinek - mondta Czukor József.

2015.08.28 11:37MTI

Szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség az embercsempész bandák ellen - mondta Magyarország berlini nagykövete pénteken a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak az Ausztriában holtan talált menekültek ügyével kapcsolatban.

Czukor József kiemelte, hogy "rettenetes cselekedetről" van szó, amelyet "valószínűleg egy nemzetközileg megszervezett embercsempész banda" követett el.

Ez a tragédia ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az európai országok szoros együttműködése az embercsempészet elleni küzdelemben - mondta a nagykövet, aláhúzva, hogy a magyar és az osztrák hatóságok "nagyon intenzíven és szorosan együttműködnek" az ügy feltárásában.

Czukor József rámutatott: a magyar kormány már hónapok óta figyelmeztet arra, hogy nemcsak a Földközi-tenger medencéjének nyugati részében tevékenykednek embercsempész bandák, és nemcsak ott van "hatalmas menekültprobléma", hanem az úgynevezett nyugat-balkáni úton is.

Hangsúlyozta, hogy növelni kell a határellenőrzés hatékonyságát, de nem azért, hogy "visszatartsuk a menekülteket attól, hogy oltalmat keressenek nálunk, hanem azért, hogy tudjunk nekik segíteni ennek a (menekült vagy más menekültjogi) státusnak a megszerzésében".

Ez azonban "nagyon nehéz lesz, ha nem tudjuk, hogy ki jön Európába" - jelentette ki a diplomata.

Magyarországnak schengeni külső határral rendelkező uniós tagállamként éppen ezért kellett kialakítania az ideiglenes műszaki határzárat, amelyen "sok határátkelő" van. Hiszen amennyiben a menekültek a zöldhatáron keresztül lépnek be Magyarország - egyben az EU és a belső határellenőrzés nélküli uniós térség, a schengeni övezet - területére, akkor "nem tudjuk, hová mennek és mit csinálnak" - mondta a nagykövet.

Kiemelte: Magyarországnak teljesítenie kell európai kötelezettségeit, így regisztrálnia kell az országba érkező menedékkérőket.

Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki menedéket keres, beléphet Magyarország területére a határátkelőkön keresztül, és a hatóságok egy szabályozott eljárás révén regisztrálják őket. Csak ezután lehet arról beszélni, hogy miként lehet elosztani a menekülteket az uniós tagországok között - mondta Czukor József.

Arra a felvetésre, hogy a határkerítés az embercsempészek malmára hajtja a vizet, a berlini magyar nagykövet azt mondta, hogy egyáltalán nem így áll a helyzet.

A bűnügyi statisztikák egészen más mutatnak, kiolvasható belőlük, hogy csak augusztusig 800-nál is több embercsempészt fogtak el a magyar hatóságok, és ez a szám tovább emelkedik, ami azt jelenti, hogy a határ ellenőrzése hozzásegíti a hatóságokat ahhoz, hogy véget vessenek az embercsempészek bűnös üzelmeinek - mondta Czukor József.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.