Illegális bevándorlás

Országos főkapitány: jelenleg elegendő a Csongrád és Bács-Kiskun megyébe vezényelt rendőri létszám

Rendszeresen váltják az állományt, mindig friss erőket küldenek a déli határhoz.

2015.08.26 23:22MTI
MTI Fotó: Sóki Tamás

Jelenleg elegendő a Csongrád és Bács-Kiskun megyébe vezényelt rendőri létszám, de a helyzet változása esetén más megyékből, illetve a Készenléti Rendőrség állományából is küldhetnek erőket - mondta az országos rendőrfőkapitány az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorfolyamában.

Papp Károly közlése szerint néha óránként is értékelik a helyzetet. Rendszeresen váltják az állományt, mindig friss erőket küldenek a déli határhoz.

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva a szerda délelőtt Röszkénél történt dulakodásra is kitért, amely során a rendőrség könnygázt is bevetett. Elmondta: a röszkei gyűjtőponton a regisztráció során "passzív ellenállásba" kezdtek az illegális bevándorlók. Ekkor az egyik rendőr saját elhatározásból úgy döntött, hogy az "élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetése miatt" könnygázt használ - fogalmazott.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Papp Károly azt mondta, hogy "kitűnően járt el a munkatársa". Közlése szerint a parancsnoki kivizsgálás során a vezetők törvényesnek, szakszerűnek, arányosnak és szükségesnek ítélték meg az intézkedést. Ez járult hozzá ahhoz, hogy ott rövid időn belül sikerült rendet tenni - tette hozzá az országos főkapitány.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. Hozzátette: sokkal több menekült érkezik most az országba, mint korábban, a regisztrációs eljárás ettől lassult le.

A szóvivő felhívta a figyelmet: a rendőrség uniós kötelezettségének megfelelően hajtja végre a regisztrációt.

Sajtóinformációk szerint körülbelül 200-an vettek részt a szerda délelőtti rendbontásban.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük.

A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.