Augusztus 20.

A tervek szerint haladnak a tűzijáték előkészületei

A hétvégi hidegfront sem befolyásolta az augusztus 20-iki tűzijáték előkészületeit. A Citadellán már befejezték a rakéták telepítését, a Magyar Honvédség flottillájánál jelenleg is zajlanak a munkálatok.

2015.08.17 14:54MTI

Mindezekről Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója számolt be hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ivády Nóra kifejtette: a csütörtöki ünnepi programok a Parlament előtti Kossuth téren 8:30-kor kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a honvédtisztjelöltek avatása következik. Beszédet mond Áder János és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. Ugyancsak délelőtt 10 órától a budai oldalon a Várkert Bazárnál este 9 óráig családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar.

A budai Várban a Mesterségek ünnepe délelőtt 10 órakor az ünnepi kenyér, az ország tortáinak és a Magyar Honvédség tortájának felvágásával veszi kezdetét. Emellett a Lánchíd utcában idén is megnyílik a Magyar Ízek utcája. Fél 3-kor a Szent György tértől indul az aratómenetet, majd a Szent István szobornál megáldják a Szent István napi kenyeret. A Bazilikában délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 6 órakor indul a szokásos Szent Jobb körmenet.

A központi ünnepi programokat a szokásokhoz híven az este 9 órakor kezdődő tűzijáték zárja. Idén viszont a fővárosi építkezések miatt más kilövési helyszínekről indítják a rakétákat. A Duna mentén a Lánchíd, Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legjobb látvány.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztályának vezetője azt mondta: a jelenlegi számítások szerint a fővárosban néhány órás napsütésre is számítani lehet, ugyanakkor többfelé - főként az ország déli és keleti területein - esőre is készülni kell. A hőmérséklet maximuma várhatóan 18-25, a fővárosban 23 Celsius-fok körül alakul. Budapesten a jelenlegi számítások szerint kis eséllyel lehet csak csapadék, az esti tűzijátékot befolyásoló zápor, zivatar nem várható - ismertette a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, esetleges veszélyjelzési információit folyamatosan frissíti honlapján. Ajánlják továbbá, hogy az érdeklődők kövessék a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalát, és okostelefonokra telepítsék a Meteora szolgáltatást.

Közlekedési tudnivalók

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója elmondta: az ünnepi rendezvények miatt számos forgalomkorlátozásra lesz. Többek között a Kossuth téren, a budai Vár területén és környékén, valamint este a Bazilikánál, a belvárosban, és több hídon is lezárásokra kell készülni - tette hozzá.

A Lánchidat csütörtökön hajnali 4 órától szombat késő estig lezárják. Emellett csütörtökön a Szabadság hidat és az Erzsébet hidat is több órára elzárják a forgalom elől. A BKK a tűzijátékra való kijutás megkönnyítése érdekében sűrűbben közlekedteti a 4-es metrót, a 4-es és 6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszvonalat.

A BKK igazgatója kiemelte: nemcsak az államalapítási ünnepi programok, hanem a hosszú hétvégén tartandó IRONMAN Budapest triatlon verseny miatt is számos, budai és pesti főútvonalat, Duna-hidat és a rakpartokat érintő közösségi közlekedési változásra is készülni kell. Számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon fog közlekedni.

Szűcs Panni kiemelte: azt ajánlják, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális lezárásokról, forgalomkorlátozásokról, a BKK járatainak módosulásairól a www.bkk.hu/augusztus20 címen, a BKK Info oldalán, a BKK mobilalkalmazásán, illetve Facebook-oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.