Az MDF-frakció létszáma 9 főre csökkent

Ma törlik Almássy Kornél MDF-tagságát

Ma ül össze az MDF országos választmánya; napirenden szerepel a párt választmányi elnökének és az elnökségnek a megválasztása, Almássy Kornél tagságának törlése és minden bizonnyal szó lesz Vas János frakcióból történő kilépéséről, a képviselőcsoport megszűnésének lehetőségéről is.

2008.10.11 09:39MTI

A választmány elnöki posztjára és három tagú választmányi elnökségbe kerülésre még a szombati ülés helyszínén is lehet jelölni. Katona Kálmán, a választmány jelenlegi elnöke már jelezte: nem kíván újraindulni a választmányi elnöki posztért. Katona Kálmán az MTI-nek korábban elmondta: az ülésen az egyik napirendi pont lesz, hogy az alapszabálynak megfelelően az országos választmány a demokrata fórum országgyűlési képviselőcsoportjának korábbi kizáró döntését határozatban erősíti meg, és rendelkezik a tagviszony törléséről. 

Az ülésen Almássy Kornél jelen lehet, mivel tagviszonyának törléséig az MDF budapesti elnökeként a választmány tagja. Az MDF képviselőcsoportja Almássy Kornélt szeptember 26-án egyhangú szavazással zárta ki soraiból; ezt a döntést 29-én megerősítette. Herényi Károly akkor hangsúlyozta: Almássy Kornél politikája vállalhatatlan. "Az emberi összeomlás még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan" - tette hozzá. 

A kizárás előzménye, hogy Almássy Kornél szeptember 25-én sajtótájékoztatót tartott az MDF elnökjelöltségétől való visszalépésének okairól. Közölte, hogy feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették, mielőtt úgy döntött, visszalép. Almássy több ügyet is a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) hozott kapcsolatba, például azt, hogy - mint mondta - Balla Györgyöt, a párt Somogy megyei elnökét egy fegyveres, kommandós egyenruhás, NBH-jelvényt viselő férfi elvitte, és csak másnap reggel engedte el.
 
Az MDF-frakció létszáma Almássy Kornél kizárásával 10 főre csökkent, Vas János pénteki kilépésével pedig jelenleg már csak kilencen tagjai a demokrata fórum képviselőcsoportjának; Vas a továbbiakban szintén független képviselőként dolgozik a parlamentben. Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője szerdán jelentette be, hogy a továbbiakban nem működnek együtt az MDF-fel, ezért felszólították Vas Jánost, hogy lépjen ki a frakcióból.
 
Az MDF és a Tisztelet Társasága 2006-ban kötött választási megállapodást, utóbbi szervezet ez alapján delegálhatta a demokrata fórum listáján Vas Jánost a parlamentbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.