Jogszabályváltozások

Mától hatályosak az új menekültügyi szabályok

Mától hatályosak az új menekültügyi szabályok, és életbe lép az egészségügyi alapellátási törvény.

2015.08.01 08:24MTI

A jelenleg kétfokozatú - előzetes és részletes vizsgálati - szakra bontott menekültügyi eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödik, ezzel az eljárási idő lerövidül. A menekültkénti elismerést kizáró okok kiegészülnek a terrorcselekménnyel, a terrorizmus finanszírozásával, illetve az ezekre való felbujtással, s nem lehet menekültként elismerni azt a külföldit sem, akinek magyarországi tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti vagy veszélyezteti.

Életbe lép az államhatárról szóló törvény módosítása is, amire a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár miatt volt szükség. E szerint a magyar államot schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg.

Ma lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény is, amely rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

A praxisjog adásvételének megkönnyítéséért a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Ugyancsak ennek érdekében - a törvény egy jövő januártól életbe lépő rendelkezése szerint - a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.