Kánikula

Az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a III. fokú hőségriadót

Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius fokot a napi középhőmérséklet.

2015.07.23 15:39ma.hu

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. július 24. (péntek) 24.00-ig kiadott harmadfokú hőségriadót 2015. július 26. (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabbítja.

Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius fokot a napi középhőmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható a 27 Celsius fok körüli középhőmérséklet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával!  Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket a parkoló autóban.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Az autóval közlekedők is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hűtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a tűző napot, napozást követően hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A főváros is meghosszabbította intézkedéseit

A hőségriadó meghosszabbításával a fővárosi önkormányzat cégei is folytatják az ezzel összefüggő intézkedéseket.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei ezután is mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén. A Fővárosi Vízművek munkatársai a hőségriadó idején reggel 10 órától este 6-ig hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren.

A budapesti közúthálózatot folyamatosan locsolják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai: a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolásra azért van szükség, mert az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, emellett a víz leköti a port és a polleneket. A BKV megrendelésére meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket is.

Visszavonásig tovább tartanak nyitva a fővárosi fürdők: a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő összes strand pénztárához ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, de folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére is.

A több mint száz ivókutat kezelő Főkert Zrt. munkatársait a hőség idején meg lehet kérni arra, hogy nyissák meg a zöldterületek öntözésére való csapokat. A társaság mindvégig öntözi a kiemelt zöldterületeket és naponta többször a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.