Illegális bevándorlás

Közbiztonsági lakossági fórumot tartottak Vámosszabadiban

A szubjektív biztonságérzet romlására panaszkodtak a vámosszabadiak a csütörtök este tartott közbiztonsági lakossági fórumon a Faluházban.

2015.07.09 21:54MTI

A fórumon a település vezetése, a Győri Rendőrkapitányság vezetője, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) regionális vezetője, a Vámosszabadi Polgárőr Egyesület tagjai és a falu mintegy ötven lakosa vett részt.

A vámosszabadiak információs táblákat, a buszjáratok sűrítését, valamint fokozott rendőri és polgárőri jelenlétet kértek.

A lakosok főként amiatt panaszkodtak, hogy egyre több bevándorló utazik a Győr és Vámosszabadi között közlekedő helyközi autóbuszokon, annak ellenére, hogy naponta hat olyan járat közlekedik a megyeszékhely és a befogadóállomás között, amelyeket a BÁH finanszíroz.

Panaszkodtak arra is, hogy a menekültek rendszeresen "kószálnak" a faluban, sokszor a befogadóállomást keresve.

Sipos Anikó, a BÁH nyugat-dunántúli regionális igazgatója elmondta, hogy a jövő héten tárgyal az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. illetékesével, hogyan oldható meg a Győr és Vámosszabadi között közlekedő helyközi járatok sűrítése.

Az igazgató arra a kérdésre, hogy bővül-e a tábor befogadóképessége, elmondta: csütörtök reggel 478 migráns tartózkodott a befogadóállomáson, a létszám azonban óráról órára változik.

Hangsúlyozta: amikor 2013 augusztusában megnyílt a tábor, még senki sem gondolt arra, hogy másfél évvel később migrációs hullám indul Európa felé.

Lizákné Vajda Lívia, Vámosszabadi független polgármestere megjegyezte, hogy míg májusban összesen 704 migráns fordult meg a vámosszabadi táborban, július 7-én reggel 647-en tartózkodtak a befogadóállomáson.

Emlékeztetett: a 2013-ban 216 ember befogadására engedélyezett táborban a létszámot idén május 21-én 300-ra növelte a BÁH épületen belül, tábori ágyakat helyezve el a közösségi terekben. Azóta több min 20 sátrat is felállítottak - tette hozzá.

Váczi Attila győri rendőrkapitány a szubjektív biztonságérzet romlásával kapcsolatban azt mondta, hogy a nap 24 órájában három rendőr van a településen.

A lakossági fórum végén a Vámosszabadi Polgárőr Egyesület képviselői felajánlották, hogy a délután 6 és este 10 óra között közlekedő autóbuszokról leszállókat, ha kérik, a helyi polgárőrök hazakísérik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.