Brókerbotrány

NGM-államtitkár: a Quaestor alap egyelőre nem tudja kifizetni a 20 ezer euró feletti kártalanításokat

A Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon.

2015.07.09 04:35MTI

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a Magyar Nemzeti Banktól, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ez nem érinti a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanítását, így - az eredeti terveknek megfelelően - július 13-tól a hiányzó kötvények miatt közel 32 000 ügyfél összesen 88 milliárd forintot fog megkapni. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig (körülbelül 6 millió forintig).

Tállai András emlékeztetett: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. A bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igazságosnak a Quaestor-ügyfelek kártalanítását, és a Magyar Bankszövetség is olyan álláspontot képviselt, hogy Quaestor-károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás.

Az államtitkár jelezte, hogy az Alkotmánybíróság döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.