Környezetkárosítás

Rákkeltő szennyvízzel szennyezte a talajt a hevesi autómosó

Hosszabb időn át mérgező, rákkeltő vegyületeket is tartalmazó, olajos mosólével szennyezte a földet és a felszín alatti vizeket egy budapesti székhelyű autómosó tulajdonosa Hevesen.

2015.07.07 11:32Havariapress

A Hevesi Járási Ügyészség károsítást eredményező környezetkárosítás bűntettével vádolja a 46 éves férfit, felfüggesztett börtönbüntetést kérnek rá - tudta meg a HavariaPress.

A kft. 2004-től a 31-es főút mellett, a Heves városhoz tartozó Pusztacsászon önkormányzati engedéllyel gépjárműmosót üzemeltetett.

Az engedélyben foglaltaknak és a szakhatósági előírásoknak megfelelően, a mosóban keletkezett olajos, vegyszeres szennyvizet a telephelyen kialakított aknákba folyatták, ahol előtisztították, majd az így keletkezett technológiai szennyvizet egy 20 négyzetméteres aknában gyűjtötték össze, ahonnan azt a vádlott kötelessége lett volna elszállíttatni, és annak ártalmatlanításáról, illetve megsemmisítéséről gondoskodni.

Az ezzel kapcsolatos előírásoknak azonban az ügyvezető nem tett eleget. A vádirat szerint, legalább 2011 novemberétől, csaknem egy éven a technológiai szennyvizet - részben a gravitációt kihasználva, részben szivattyúzással - a szomszédos, saját tulajdonában álló ingatlanokon kiásott négy nagy, műszaki védelem nélküli gödörbe vezette el, majd a szennyvizet a gödrökben elszikkasztotta. Így a veszélyes - mérgező, irritáló, rákkeltő - anyagokat tartalmazó folyadék a talajba jutott és azt, valamint a felszín alatti vizeket elszennyezte.

A szennyezés mértéke egyes szerves és szervetlen vegyületek esetében jelentősen meghaladta az előírt határértéket.

Az egyik ingatlan talaja olyan mértékben károsodott, hogy annak korábbi állapota csak a szennyezett és így veszélyes hulladéknak minősülő talaj kitermelésével, elszállításával állítható helyre.

Ennek a munkának az elvégzésére a környezetvédelmi hatóság kötelezte a vádlottat, aki annak részben eleget tett. Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség eljárása alapján a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakágánál indult közérdekvédelmi eljárás.

Az ügyészségi szakágak együttműködésének keretében került sor ezt követően a büntetőjogi szakág értesítésére, majd az illetékes ügyészségen a nyomozás elrendelésére.

A Hevesi Járási Ügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, és kötelezze a bűnügyi költségek megfizetésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.