Országgyűlés

Határzár: szavazáskor kiderül, ki bevándorláspárti és ki nem

A Fidesz szerint a migrációval összefüggő törvények szavazásakor egyértelműen kiderül majd, ki bevándorláspárti és ki nem. Az MSZP szerint a Fidesz-kormány képtelen megvédeni Magyarország és az unió határait, a KDNP úgy látja, nem lehet más felelős döntést hozni, mint a határzár megépítése a szerb-magyar határon.

2015.07.06 11:53MTI

A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka kiemelte: amikor először felvetették a bevándorlás kérdését, akkor a baloldal egyértelműen arról beszélt, ilyen probléma valójában nincs. Már februárban látszott, hogy az eddigi adatok a többszörösére nőnek majd idén. Ha a baloldali vélemények érvényesültek volna, elöntötték volna Magyarországot a bevándorlók, és esély sem lenne olyan védekezési rendszer kialakítására, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa határait is meg tudja védeni - állapította meg, hozzátéve: ma már az unió is elismeri, amit februárban hangoztattak, hogy Magyarország a legfontosabb útvonal a bevándorlás szempontjából Európa felé. Kiemelte: nem az intézményrendszer megerősítése a megoldás, ha ezt tennék, egyre több bevándorlót csábítanának Európába.

Kitért arra is, hogy több mint egymillióan válaszoltak a kormány kérdéseire a nemzeti konzultáció keretében, és az eddigi adatok szerint az emberek 80 százalék egyért azzal, hogy szigorítsanak a törvényi szabályokon.

A vita végén leadandó szavazatokból egyértelműen kiderül, ki bevándorláspárti és ki nem - mondta.

Rogán Antal rámutatott: spanyolok mellett a bolgár-török határon is alkalmaznak ilyen biztonsági határzárat.

Szükség van a biztonsági határzár megépítésére és ehhez kérte az ellenzéki támogatást is.

Kósa Lajos hozzátette: a politikai menedékjoggal tömegesen visszaélnek, s Magyarország a legnagyobb forgalmat lebonyolító frontország. Rámutatott: ha a görögök betartanák a schengeni megállapodást és ott tartanák az illegálisan belépőket, hozzánk már egy sem tudna érkezni. A görögök ugyanakkor elérték, - menekültügyi intézményrendszer elégtelen volta miatt - hogy az Európai Bíróság kimondta, nem biztonságos harmadik ország. Kósa Lajos szerint ebből látszik, hogy az unió álláspontja álságos és a szolidaritás alapvető elemeit is nélkülözi. Úgy látta, a magyar emberek érdekeinek semmibe vétele az amit a baloldal tesz bevándorláspárti véleményével.

MSZP: a Fidesz-kormány képtelen megvédeni Magyarország határait és polgárait

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka kiemelte: a Fidesz-kormány képtelen megvédeni Magyarország, az unió határait és a polgárait.

Fél éven keresztül nem tett semmit és erre lehet számítani a következő fél évben is - hangoztatta.

Az ellenzéki politikus idézte Radnóti Miklós: Töredék című versét, majd úgy fogalmazott: "rasszista, idegengyűlölő duma" volt az előtte elhangzott vezérszónoklat.

Kifejezetten ijesztőnek nevezte, hogy a menedékkérőket nemcsak a befogadó állomásokon, szálláshelyeken, hanem bizonyos közigazgatási területeket kijelölve, közterületeken is el lehetne helyezni. Ezrek, tízezrek lehetnek utcán, tereken, erdőkben, bokrokban, s gyerekeket, családokat kívánnak az utcára taszítani - mondta.

Az MSZP nem támogatja a javaslatot ebben a formában - jelentette ki.

KDNP: nincs más felelős döntés, mint a határzár

Vejkei Imre, a KDNP vezérszónoka először az előtte elhangzottakra reagált, s azt mondta: semmiféle rasszista kijelentés nem volt, azt fogalmazták meg a Fidesz vezérszónokai, milyen módon lehet Magyarországot és a magyar embereket megvédeni.

Hangsúlyozta, hogy az unión kívül kell migrációs táborokat létrehozni, és ezekből az eljárások végeztével a gazdasági migránsok beengedéséről a tagországok szabad dönthessenek.

Kiemelte: az az álláspontjuk, hogy az emberi élet megmentése mindenekfelett áll, a háborúk és üldöztetések elől menekülőket be kell fogadni, de a vita nem róluk szól. Népvándorlás indult el Magyarország felé, s idén már több mint 62 ezer menekültet kellett a magyar határon regisztrálni. Magyarország óriási sikere, a kötelező kvótarendszer megbuktatása, amit ezer sebből vérző javaslatnak tartott - mutatott rá.

A KDNP szerint nem lehet más felelős döntést hozni, mint az ideiglenes határzár létesítése a szerb-magyar határon. Hozzátette: emellett az embercsempész bandák felderítésére is kiemelt figyelmet kell fordítani. A javaslat a fentieken túl korlátozza az ismételt menedékkérők itt maradását, s az eljárást gyorsítaná, ha a kérelmezőket az őrizet helyén hallgatná meg a bíróság. A javaslat a határmenti ingatlantulajdonosok kártalanítását is tartalmazza.

Azt kérte minden ellenzéki párt támogassa a megkezdett migrációs politikát. A KDNP támogatja a javaslatot - jelezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.