Állapotok

Kerítéseket döntenek le, fóliasátrakat vágnak szét a déli határ mentén az illegális határsértők

A lehető legrövidebb úton próbálnak eljutni a lakott területekre, eközben az útjukba kerülő akadályokat sem kerülgetik, egyszerűen átgázolnak rajtuk.

2015.07.05 10:09ma.hu

Bár sokszor nemtörődömségből okoznak károkat, garázdaságért, rongálásért, magánlaksértésért bíróság elé állíthatják őket - írja a közmédia.

MTI Balogh Zoltán

Az év eleje óta valóságos népvándorlás indult meg Magyarországra délről, a szerb határ felől. A gyakran több tucat fős csoportok a lehető legrövidebb úton próbálnak eljutni a lakott területekre, eközben az útjukba kerülő akadályokat sem kerülgetik, egyszerűen átgázolnak rajtuk.

"Átvonulnak a vetéseken, szétszedik a kerítéseket, kivágják a fóliasátrakat, a tanyákat sem kímélik" - mondta el a Helyi Híradónak Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A helybeliek szerint a határsértők nem rossz szándékból teszik mindezt, inkább nemtörődömségből, fáradtságból rongálnak, de ez a károsultakon mit sem segít. A biztosítók ilyen káreseményekre nem fizetnek kártérítést, ám a gazdák még nem próbálták meg saját kezükbe venni az ügyet, megvédeni tulajdonukat.

"Önbíráskodásról még nem hallottunk, láthatóan marad az elkeseredett tehetetlenség" – summázta a polgármester. Mórahalmon úgy látják, a bevándorlás országos, sőt nemzetközi ügy, amit nem lehet helyben megoldani, ezért a kormánytól várják, hogy segítsen az egyre súlyosabb probléma megoldásában.

"A közbeszédben és jogi körökben egyaránt aktuális téma a bevándorlók számon kérhetősége" – mondta el a Helyi Híradónak ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász. A szakember a polgárjogi utat rögtön elvetné, mivel a bevándorlók gyakran regisztrációjuk után napokkal már továbbállnak, a hosszadalmas jogi eljárások tehát szóba sem jöhetnek. A büntetőeljárás inkább lehet életszerű megoldás, a bevándorlókra ugyanis a zöldhatár átlépésétől ugyanúgy érvényesek a magyar törvények, mint a legálisan itt tartózkodókra.

Rongálás, garázdaság miatt akár helyszíni bírsággal is sújthatják őket, amit - ha nem tudnak megfizetni - elzárásra lehet változtatni. Durvább esetekben jöhet az őrizetbe vétel, majd a gyorsított bírósági eljárás után kitoloncolás lehet a sorsuk. Akik pedig kertekbe törnek be, esetleg este, éjszaka bezörgetnek a tulajdonoshoz, csoportos garázdaság, zaklatás, magánlaksértés miatt is felelhetnek – említett néhány forgatókönyvet ifjabb Lomnici Zoltán.

A megrongált tulajdont utólag is számon lehet kérni a migránsokon, ha pedig tetten érik őket, nemcsak a rendőrök, de a közterület-felügyelők is felléphetnek ellenük. A határ menti településeken egyébként nem jellemző az ellenségeskedés, a helybeliek minden gond ellenére megértőek, inkább segíteni próbálják a határsértőket. Vizet, ennivalót adnak nekik, különösen, ha kisgyerekkel érkeznek.

Az embercsempészek eközben minden lehetséges módszert bevetnek, hogy álcázzák a csoportokat. Legutóbb kapát adtak a szír bevándorlók kezébe, hogy úgy tűnjön, éppen a reggeli munkából térnek haza. Természetesen egy falusi, kisvárosi közösségben ilyen trükkökkel senkit nem lehet félrevezetni, a migránsok nem kerülhetik el a nyilvántartásba vételt, ami későbbi felelősségre vonásuk alapja lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.