Előítéleten és lelkesedésen túl

Angol nyelvű kötet jelent meg Orbán második kormányzati ciklusáról

A magyar miniszterelnök és kormányzatának politikája nem könnyen illeszthető be a nyugat-európai jobbközép politikába - hangsúlyozta a The Second Term of Viktor Orbán - Beyond Prejudice and Enthusiasm (Orbán Viktor második ciklusa - előítéleten és lelkesedésen túl) című kötet keddi budapesti bemutatóján a kiadvány egyik szerkesztője.

2015.06.30 19:41MTI

John O'Sullivan brit újságíró, a Danube Institute elnöke arról beszélt: a csaknem háromszáz oldalas munkában az Orbán-kormányzattal ellenséges tanulmányok nem jelentek meg, erősen kritikusak viszont igen.

Felhívta egyben a figyelmet arra, hogy Európa legtöbb részén továbbra is tartják magukat azok a hangok, amelyek autoriter rendszer kialakításával és a demokrácia visszaszorításával vádolják évek óta a magyar kormányt és vezetőjét. A kormányzat láthatóan építeni akarja az országot, a liberális demokrácia elleni támadás vádja pedig mélységes félreértésből fakad - jelentette ki.

A magyar gazdaság viszonylag jó állapotban van, de nem lehet megmondani, hogy jól működnek-e az alkalmazott innovatív megoldások - fejtette ki a hangsúlyozottan tudományos szakemberként megnyilatkozó Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök.

A 2010 előtti nyolc esztendő szocialista kormányzása nemcsak pénzügyi tekintetben, hanem a foglalkoztatás terén is katasztrofális volt - mondta. Megjegyezve: a magánszektorban a foglalkoztatottság a válság előtti szintet még nem érte el, a közszférában pedig a közmunka miatt haladja meg.

Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy a 27 százalékos áfa a feketegazdaságnak felhívás keringőre, de sújtja a szolgáltatóipart is, amelyben sokkal inkább van Magyarország jövője, mint a termelésben. Ugyanakkor kritikaként fogalmazható meg, hogy az erős állam nem konzultál az érintettekkel, sok az improvizáció és a korrekciók korrekciója a kormányzás során - tette hozzá.

A kötet fülszövege azt emeli ki, hogy a könyv Orbán Viktor és az orbánizmus történetének első vázlata. A bevezető tanulmányt követő tizenegy esszé nagy többsége az 1989 óta eltelt 26 esztendő magyarországi politikai realitásával foglalkozik, felrajzolva a Fidesz és a pártot markánsan meghatározó Orbán Viktor eddigi pályaképét.

A John O'Sullivan és Pócza Kálmán, a Danube Institute tudományos igazgatója által szerkesztett - a budapesti BL Nonprofit Kft. és a londoni Social Affairs Unit által a Danube Institute-tal együttműködésben megjelentetett - könyvben mások mellett Ablonczy Bálint, Bod Péter Ákos, Élő Anita, Stumpf András és Csizmadia Ervin írásai olvashatóak. Rajcsányi Gellért pedig a miniszterelnök két tanácsadójával, Lánczi Andrással és Tellér Gyulával készített interjút a kötethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.