Illegális bevándorlás

Fidesz: tűrhetetlen, ami Debrecenben történt

Tűrhetetlennek és felháborítónak nevezte a debreceni migrációs tábornál előző nap történteket Pósán László, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2015.06.30 16:54MTI

Hétfő délután a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott, botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat, autóbuszokat, felgyújtották az út menti kukákat.

Pósán László szerint látszik, hogy az olyan nagyságrendű illegális migráció, mint a jelenlegi, közvetlenül is fenyegetheti az emberek élet- és vagyonbiztonságát, ezért megálljt kell parancsolni a "népvándorlásnak".

Debrecen kormánypárti parlamenti képviselői nevében megerősítette: álláspontjuk szerint zárttá kell tenni a hazai befogadóállomásokat, vissza kell térni azokhoz a 2012 előtti idegenrendészeti szabályokhoz, amelyeket európai uniós nyomásra kellett módosítani. Mint fogalmazott, 2012 előtt a befogadóállomások nem voltak "átjáróházak".

Pósán László azt mondta, az EU javaslataitól függetlenül zárttá kellene tenni a táborokat, az azonban, hogy ez hogyan kivitelezhető, a kormányra tartozik.

Reményét fejezte ki egyben, hogy a debreceni tábor előbb-utóbb megszűnik.

A táborok zárttá tételével összefüggésben Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a tájékoztatón azt mondta: ha a kormány nem akar uniós normát szegni, akkor nem tud változtatni a hatályos szabályokon, de kezdeményezheti a módosítást az EU-ban, és miután a migráció szinte az egész európai közösségnek súlyos kérdés, "azt várjuk, hogy az EU is lép ezen a területen".

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn előterjesztett javaslataival kapcsolatban Gulyás Gergely megismételte a Fidesz álláspontját: ezek az intézkedések elősegíthetik, hogy Magyarország ellenállhasson annak a példátlan migrációs nyomásnak, amely az EU-n belül ma a legfenyegetettebb országgá teszi Magyarországot a bevándorlás szempontjából.

A szerb-magyar határ zárása ügyében a fideszes képviselő kérdésre úgy fogalmazott, lehet, hogy Szerbia sérelmezi a műszaki határzár létesítését, de az nem feltétlenül ellentétes a szerb érdekekkel sem, mert nagy mértékben csökkentheti a rájuk háruló nyomást is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.