Trauma

Elévült, így már nem büntethető a pannonhalmi gyermekbántalmazás

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban, itt vannak az újabb részletek.

2015.06.26 11:31ma.hu

Elévülés miatt nem vizsgálja a rendőrség a pannonhalmi bencés diákok gyermekbántalmazási ügyét – közölte a hvg.hu megkeresésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, amely a Győr-Moson-Sopron megyei kollégáiktól kapták meg az ügyet.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát májusban a Nők Lapjában tárta nyilvánosság elé annak a volt bencés gimnáziumi oktató szerzetesnek az ügyét, akit egy belső vizsgálat után felmentettek az állásából, mert visszaélt hatalmi pozíciójával, és inzultálta diákjait.

Mint a hvg.hu megírta, nem szexuális bántalmazásról van szó, hanem elsősorban arról, hogy  a nevelőtanár nagyon erős érzelmi függésben tartotta a diákjait, teljes elfogadást követelt tőlük, „zsarolta őket, visszaélt érzelmi kiszolgáltatottságukkal”. Emellett olyan nem erotikus, de testi kontaktusok is érték a sértetteket, amelyek traumatizálták őket.

Az ügyre a rendőrség is reagált, ahogy a ma.hu is megírta, a sajtóértesülések után a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr- főkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt, hogy megállapítsa, történt-e bűncselekmény.

A főkapitányság azonban elfogultság miatt kizárási indítványt terjesztett elő az Országos Rendőr-főkapitányságon, amelyre tekintettel az eljárás lefolytatására a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki – közölték a hvg.hu kérdésére. Annak Bűnügyi Osztálya június 25-én befejezte feljelentés-kiegészítési eljárást és „a feljelentést a cselekmény büntethetőségének elévülésére tekintettel elutasította”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.