Illegális bevándorlás

Lázár: Magyarország segítséget kér Európától

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlás ügyében, jelesül, hogy a visszatoloncolásra váró bevándorlókat oda küldjék vissza, ahol beléptek az EU-ba.

2015.06.25 15:00MTI
MTI/Máthé Zoltán

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, "ez az első etap". Magyarország maradéktalanul betartja az illegális határátlépőkre vonatkozó EU-s jogszabályokat, azonban nem képes e 16 ezer ember fogadására - mondta Lázár János, indoklásul pedig jelezte, hogy a magyar hatóságok minden erejét leköti a déli határszakaszon zajló illegális bevándorlás, az azzal kapcsolatos regisztrációs munka. Hozzátette, hogy - a Belügyminisztérium számításai szerint - e 16 ezerből akár "200 ezer is lehet" a következő fél évben.

Emellett a kormány vitatja is - folytatta -, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda is kell visszaküldeni őket, ezt kérik például az osztrák és a német belügyminisztériumtól is - rögzítette Lázár János.

Megerősítette azt az általános kormányzati véleményt, hogy ami ma Európában történik, az egy modern népvándorlás, amelynek még csak az első lépésénél vagyunk, az illegális bevándorlás pedig Magyarországot sújtja a leginkább az EU-ban.

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb-magyar kormányülésnek is az illegális határátlépés és a határzár lesz a várható legfontosabb kérdése. A szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy meg is maradjon - mondta a miniszter. A szerb delegációval egyébként Budapestre érkezik majd Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is - tette hozzá.

Lázár János a sajtótájékoztatón megerősítette azt a kormánydöntést is, hogy megépül az ideiglenes határzár a magyar-szerb határon. E kérdésről készek a jövő heti magyar-szerb kormányülésen egyeztetni, ugyanakkor a magyar kabinet a döntését meghozta - jelentette ki.

Tájékoztatása szerint 175 kilométeres szakaszon várhatóan 4 méter magas kerítés létesülhet a magyar oldalon, 10 méterre a határvonaltól.

Jelezte: módosítják az államhatárokról szóló törvényt, hogy a tulajdoni és használati kérdések rendezhetők legyenek.

Lázár János közlése szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megyei szakaszon ötezer hektárról van szó, ennek egyharmada az állami, kétharmada a magántulajdon. Utóbbi használatáért az állam fizetséggel tartozik, és ezt meg is fogja fizetni - jelentette ki a miniszter, aki azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az ideiglenes határzár felállítása biztosítani fogja a határ legális használatát. Hangsúlyozta, hogy a természeti jogokat is tiszteletben fogják tartani.

Lázár János beszámolt arról is, hogy a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban jelenleg 870 ezer a visszaküldött kérdőívek száma, ebből elektronikus úton 47 ezret töltöttek ki, ezek értékelése folyamatosan zajlik.

A Miniszterelnökség vezetője az úgynevezett Dublin III rendelettel kapcsolatos kérdésre azt mondta, lehet, hogy rossz volt a szóhasználat, félreérthető a megfogalmazás, de a kormánynak esze ágában sem volt felmondani egy uniós alaptörvényt. A magyar bevándorlási hivatal arról adott korrekt tájékoztatást 11 uniós tagállamnak, hogy Magyarország - az erőforrások lekötöttsége miatt - átmenetileg nem tudja fogadni abból a 16 ezer emberből azt az első néhány százat, akiket busszal visszaküldenének Magyarországra - közölte, kijelentve: Magyarország méltányosságot, türelmet és segítség kér az európai partnerektől.

A tárcavezető szerint egyébként a brüsszeli döntéshozók is pontosan tudják, hogy akiket például Ausztriából vagy Németországból akarnak visszaküldeni Magyarországra, nem itt léptek be először az EU-ba. Megjegyezte egyúttal, méltánytalannak tartja, hogy gazdag országok egy szegény országra próbálják ezt a problémát "rálőcsölni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.