Szociálisan

MSZP: több mint négymillióan élnek a létminimum alatt

Az MSZP számításai szerint jelenleg 4,2 millióan élnek Magyarországon a létminimum alatt, ami félmillióval több mint 2010-ben.

2015.06.25 12:11MTI

Erről Korózs Lajos, a szocialisták országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, a kormány a jövő évi költségvetéssel szögesdrótokat húz a társadalomban, hiszen kizárólag a jómódú elitet támogatja, miközben a középosztályt vegetálni hagyja, az alsóbb rétegeknek pedig nem segít.

Állítása alátámasztására példaként említette az szja-csökkentést, amivel szerinte az "összes pénzt a felüllévők viszik el". A gazdag emberek zsebében maradó 120 milliárd forintot inkább az egészségügyre kellene fordítani - mondta, majd hozzátette: a presztizsberuházásokkal sem értenek egyet, hiszen "stadionban nem gyógyult még meg még senki".

A szocialista képviselő kiemelte, hogy a kormány hét éve nem emeli a szociális ellátások szempontjából fontos minimálnyugdíjat, továbbá a gyest, a gyermekágyi és anyasági segélyeket, valamint a családi pótlékot sem.

Az ellenzéki politikus bírálta a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH) is, amiért már két éve nem hozza nyilvánosságra a létminimum alatt élők számát, jövőre pedig már nem is készít ilyen mérést. Korózs Lajos ezzel összefüggésben azt javasolta a statisztikusoknak, hogy európai mintára a laekeni indikátorok alapján mérjék a szegénységet.

A KSH szerdai jelentéséből idézve hozzátette, tavaly a jó módúak csak ennivalóra két és félszer többet tudtak költeni, mint a szegényebb sorban élők, míg ruházkodásra és egészségügyre egyaránt ötször annyit fordíthattak. Beszámolója alapján a fővárosban a falun élők között kétszeres a különbség a ruházatra és egészségügyre szánt kiadások szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.